SY509 Lobster and Crayfish Biology and Culture

6 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SY509
Ad Lobster and Crayfish Biology and Culture
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. METİN KUMLU


Dersin Amacı / Hedefi

Ticari değeri yüksek olan ve yaygın olarak yetiştirilen tatlı su ıstakozları (kerevit) ve deniz ıstakozlarının(kıskaçlı ve dikenli) biyolojileri ve yetiştiricilik teknikleri hakkında bilgi vermek "

Dersin İçeriği

Ekonomik öneme sahip olan kıskaçlı ve dikenli ıstakozlar ile tatlı su ıstakozlarının (kerevit) biyolojisi (morfoloji, anatomi, üreme, beslenme, kabuk değiştirme ve büyüme) karşılaştırmalı olarak verilmekte, bu türlerin anaç, larva, jüvenil ve yetişkin formlardaki yetiştiricilik uygulamaları anlatılmaktadır

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

BIOLOGY OF THE LOBSTER HOMARUS AMERICANUS/ FACTOR, 1995; 528pp. CRUSTACEAN FARMING, 2nd ed. /WICKENS & LEE, 2002; 445 pp. FRESHWATER CRAYFISH AQUACULT. N. AMER, EUROPE, AUSTRALIA/ HUNER,1994, 312pp.

Notlar

Phillips, B., Kittaka, J. 2000. Spiny Lobsters: Fisheries and Culture. Wiley-Blackwell, pp. 704. BIOLOGY AND AQUACULTURE POTENTIAL of the TROPICAL FRESH- WATER CRAYFISH CHERAX QUADRICARINATUS/ JONES, 1997, 130 pp


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Istakozlar hakkında bilgi sahibidir
ÖÇ02 Istakozların ve Kerevitlerin Morfolojileri ve Üreme Sistemleri hakkında bilgi sahibidir
ÖÇ03 ıstakozlar ve kerevitlerde beslenme davranışları hakkında bilgilidir
ÖÇ04 Istakozlarda ve kerevitlerde üreme ve anaç yönetimi hakkında bilgi sahibidir
ÖÇ05 Istakozlarda ve kerevitlerde larva yetiştiricilik yöntemleri ve sıkıntılarını bilir
ÖÇ06 Istakozlar ve kerevitlerde genel büyütme yöntemlerinin farkındadır
ÖÇ07 Farklı ülkelerde yetiştirilen kerevit türleri ve yetiştiricilik tekniklerini bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 3
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 1
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. 1
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Istakozlara Giriş Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
2 Istakozlarda Üreme Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
3 Istakozlarda Beslenme Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
4 Kabuk Değiştirme ve Büyüme Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 Anaç Yönetimi Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
6 Larva Yetiştiriciliği Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
7 Istakozlarda Büyütme Yöntemleri Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınavlar Sorular ve Cevaplar Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Kerevit Yetiştiriciliğine Giriş Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
10 Kerevitlerin Biyolojisi Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
11 Kerevitlerde Üreme ve Anaç Yönetimi Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
12 Amerika'da Kerevit Yetiştiriciliği Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
13 Avrupa'da Kerevit Yetiştiriciliği Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
14 Avustralya'da Kerevit Yetiştiriciliği Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
15 Kerevitlerde ve Istakozlarda Pazarlama Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sorular ve Cevaplar Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sorular ve Cevaplar Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 14 4 56
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 03.06.2024 07:51