SY506 Marine Shrimp Culture and Practices

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SY506
Ad Marine Shrimp Culture and Practices
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. METİN KUMLU


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı; karides yetiştiricilik sektörünü ve ticari olarak önemli deniz karides türlerini tanıtmak, yetiştiricilik teknikleri, beslendikleri yemler ve yemleme yöntemleri ile yetiştiriciliğe uygun türler ve bunların yetiştiricilik stratejileri hakkında bilgi vermektir

Dersin İçeriği

Karides yetiştiricilik sektörünün tanıtımı, deniz karideslerinde türlerin incelenmesi, anaç yönetimi, larva yetiştiriciliği, ön-büyütme sistemleri, büyütme havuzlarının hazırlığı, büyütme sistemleri, yemler, havuzlarda yemleme teknikleri, Havalandırma sistemleri, Su kalite yönetimi, hasat yöntemleri ve pazarlama konuları işlenmektedir

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Lester et al., 1992. Marine Shrimp Culture and Practices. Elsevier, 862 sayfa.

Notlar

Kumlu, M. 2000. Karides, İstakoz ve Midye Yetiştiriciliği, Çukurova Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, No. 6. 305 s.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Deniz karideslerini ve karides yetiştiricilik sektörünü bilir
ÖÇ02 Deniz kenarında arazi seçiminde uygun kriterleri öğrenmiştir
ÖÇ03 Anaç yönetimini ve yumurtlatma teknikleri hakkında bilgilenmiştir
ÖÇ04 Larva ve ön-büyütme yetiştiricilik teknikleri hakkında bilinçlenmiştir
ÖÇ05 Havuz tasarımları hakkında bilgilidir
ÖÇ06 Havuzlarda büyütme tekniklerini bilir
ÖÇ07 Yemleme ve havalandırma tekniklerini öğrenmiştir
ÖÇ08 Hasat ve işleme teknikleri hakkında bilgi sahibidir
ÖÇ09 Karides pazarları ve pazarlama teknikleri hakkında bilgi birikimi oluşmuştur
ÖÇ10 Canlı karides taşıma tekniklerini öğrenmiştir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 1
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 1
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir 1
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
2 Deniz Karideslerinin Tanıtımı ve Biyolojileri Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
3 Yer Seçimi Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
4 Anaç Yönetimi Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 Larva Yetiştiriciliği Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
6 Ön-büyütme Yetiştiriciliği Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
7 Büyütme Teknikleri Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınavlar Sorular ve Cevaplar Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Yemler ve Yemleme Teknikleri Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
10 Su kalite yönetimi Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
11 Havalandırma Teknikleri Sonum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
12 Hasat Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
13 İşleme, Paketleme ve Soğuk Muhafaza Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
14 Pazarlama Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
15 Karides Canlı Taşıma Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Soru ve Cevap Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Soru ve Cevap Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 14 2 28
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 03.06.2024 09:27