SY550 Karides Kuluçkahane Teknikleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SY550
Ad Karides Kuluçkahane Teknikleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. METİN KUMLU


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı; kuluçkahanede yavru üretiminde kullanılan teknikler, kuluçkahane tasarımı, anaç olgunlaştırma ve karides larva yetiştiricilik teknikleri, ön-büyütme ve taşıma yöntemleri hakkında bilgi vermektir

Dersin İçeriği

Kuluçkahane tasarımı ve altyapısı, yer seçimi, üretim ünitelerinin bakımı, su alım ve arıtım sistemleri, atık suların kalitesinin iyileştirilmesi, hastalıkların önlenmesi, kimyasal madde kullanımı, anaç temini, anaç kalitesi, ıslah edilmiş anaçlar (SPR/SPF), anaç olgunlaştırma, yumurtlatma, yumurta/nauplilerin dezenfeksiyonu, larva yetiştiricilik teknikleri, su değişim protokolleri, su kalitesi, larva besleme ve yemler, antibiyotik ve probiyotik kullanımı, postlarva kalite kriterleri, post-larva seçimi ve taşıma, post-larva stoklama, ön-büyütme, dokümantasyon ve kayıt tutma.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Kumlu, M. 2000. Karides, İstakoz ve Midye Yetiştiriciliği, Çukurova Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, No. 6. 305 s.

Notlar

Improving Penaeus monodon hatchery practices. Manual based on experience in India. FAO Fisheries Technical Paper. No. 446. Rome, FAO. 2007.101p.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kuluçkahane için yer seçimini bilir
ÖÇ02 Deniz suyu alım ve arıtım teknikleri hakkında fikir sahibidir
ÖÇ03 Atık suların kalitesinin iyileştirilmesi tekniklerini bilir
ÖÇ04 Anaç temini, anaç kalitesi, Islah edilmiş anaçlar (SPR/SPF) ve bunların olgunlaştırılması hakkında bilgi sahibidir
ÖÇ05 Dezenfeksiyonu ve larva yetiştiricilik tekniklerini bilir
ÖÇ06 Larva yemleri ve larva besleme teknikleri hakkında yetkindir
ÖÇ07 Kuluçkahanelerde antibiyotik ve probiyotik kullanımı hakkında bilinçlidir
ÖÇ08 Post-larva kalite kriterleri ve bunların canlı taşınması hakkında bilgi sahibidir
ÖÇ09 Stoklama ve ön-büyütme yetiştiricilik teknikleri hakkında fikir sahibidir
ÖÇ10 Kuluçkahanede dokümantasyon ve kayıt tutma hakkında fikir sahibidir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir 1
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Karides Kuluçkahane Tasarımı Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
2 Karides Kuluçkahanesi İçin Yer Seçimi Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
3 Su Alımı ve Filtrasyon/Sterlizasyon Teknikleri Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
4 Deşarj Sularının Kalitesinin İyileştirilmesi Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 Anaç Olgunlaştırma Teknikleri ve Yumurtlatma Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
6 Larva Yetiştiricilik Teknikleri Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
7 Su Değişim Protokolleri ve Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınavlar Soru ve Cevap Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Larva Yemleri ve Besleme Teknikleri Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
10 Antibiyotik ve Probiyotik Kullanımı Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
11 Postlarva Kalite Kriterleri Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
12 Canlı Postlarva Taşıma Teknikleri Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
13 Post-larva Stoklama Yöntemleri Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
14 Ön-büyütmede Yetiştiricilik Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
15 Dokümantasyon ve Kayıt Tutma Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Soru ve Cevap Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Soru ve Cevap Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 14 2 28
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 03.06.2024 10:26