SY035 Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Probiyotik ve Prebiyotiklerin Kullanımı

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SY035
Ad Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Probiyotik ve Prebiyotiklerin Kullanımı
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Arş.Gör.Dr. SEVKAN ÖZÜTOK


Dersin Amacı / Hedefi

Su ürünleri yetiştiriciliğinde probiyotik ve prebiyotiklerin seçimi, etki mekanizmaları etkileşimi ortaya konulması sağlanır. Balık beslenmesi üzerindeki etkileri öğrenilir, bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri ortaya konur.

Dersin İçeriği

Balık yetiştiriciliğinde Probiyotiklerin ve prebiyotiklerin etki mekanizmaları sınıflandırılır ve etkileri öğrenilir, balık beslenmesi üzerindeki etkileri öğrenilir ve sucul çalılar üzerindeki bağışıklık bağışıklık yanıtları değerlendirilir.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

genel mikrobiyoloji

Notlar

Silva, F. C. P., Nicoli, J. R., Zambonino-Infante, J. L., Kaushik, S., & Gatesoupe, F. J. (2011). Influence of the diet on the microbial diversity of faecal and gastrointestinal contents in gilthead sea bream (Sparus aurata) and intestinal contents in goldfish (Carassius auratus). FEMS Microbiol. Ecol., 78: 285-296. https://doi.org/10.1111/j.1574-6941.2011.01155.x Ringo, E., & Gatesoupe, F. J. (1998). Lactic acid bacteria in fish: a Review. Aquaculture, 160: 177-203. https://doi.org/10.1016/S0044-8486(97)00299-8 Irianto, A., & Austin, B. (2002). Probiotics in aquaculture. Journal of Fish Diseases, 25: 633-642. https://doi.org/10.1046/j.1365-2761.2002.00422.x


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 bağışıklık ve insan sağlığı bakış açısı gelişir
ÖÇ02 mikroflora ve bağırsak sağlığının gelecekteki önemi anlaşılır
ÖÇ03 balık sağlığının hastalıklar açısından daha iyi kavranması
ÖÇ04 disiplinler arası öğrenmeyi arttırır


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 4
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Probiyotiklerin tanımıve tarihçesi öğrenilir probiyotikler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Probiyotikseçim kriterleri probiyotikler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Probiyotiklerin etki mekanizmaları sınıflandırılır probiyotikler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Su ürünlerinde tespit edilen probiyotikler öğrenilir probiyotikler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Su ürünlerinde kullanılan probiyotikler ve etkileri öğrenilir probiyotikler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Probiyotiklerin balık beslenmesi üzerindeki etkileri öğrenilir probiyotikler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Probiyotiklerin bağışıklık üzerindeki etkileri öğrenilir probiyotikler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Prebiyotiklerin tanımıve tarihçesi anlatılır prebiyotikler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Prebiyotikseçim kriterleri sınıflandırılır prebiyotikler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Prebiyotiklerin etki mekanizmaları öğrenilir prebiyotikler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Su ürünlerinde kullanılan prebiyotikler öğrenilir prebiyotikler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Prebiyotiklerin balık beslenmesi üzerindeki etkileri öğrenilir prebiyotikler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Prebiyotiklerin bağışıklıkve genel floraya etkileri öğrenilir prebiyotikler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Probiyotikve prebiyotiklerin güvenilirliğive gelecektekiyeri bilimselverilerle ortaya konur tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 7 14
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 142
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,68
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 25.09.2024 10:38