VET133 Anatomi I

6 AKTS - 3-4 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod VET133
Ad Anatomi I
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-4 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket TB Temel Bilim Dersleri Z Zorunlu
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. SEMA ÖZKADİF
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. SEMA ÖZKADİF (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. AYŞE HALIGÜR (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)


Dersin Amacı / Hedefi

Normal evcil memeli hayvanlarda, canlı vücudunu şekillendiren organların normal şekil, yapı, duruş ve komşu organlarla olan ilişkilerini makroskobik veya subgros olarak incelenmesidir.

Dersin İçeriği

Evcil memeli hayvanların vücudunun sistematik olarak bölümlere ayrılması ve bu bölümlerden osteologia, arthrologia, myologia, systema digestorium ve systema respiratorium'un normal bir canlıda bulunan yapılarının incelenmesinden oluşmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yoktur

Kaynaklar

Dursun N. 2000. Veteriner Anatomi I ve II. Medisan yayınevi, Ankara König HE., Liebich HG. 2022. Evcil Hayvanlar Veteriner Anatomi. Medipres yayınevi, Malatya

Notlar

Baumel JJ, King AS, Breazile JE, Evans HE, Vanden Berge JC (1993): Nomina Anatomica Avium. The Nuttall Ornithological Club, Cambridge.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 1) Anatomi ve anatomide kullanılan temel kavramları açıklar.
ÖÇ02 2) Evcil memeli hayvanların vücutlarını oluşturan organları sistematik anatomiye göre sınıflandırır.
ÖÇ03 3) Evcil memeli hayvanlar arasındaki osteolojik farklılıkları söyler/gösterir.
ÖÇ04 4) Eklem çeşitleri ve yapılan hareket tarzlarını açıklar.
ÖÇ05 5) Evcil memeli hayvanların vücudunda bulunan tüm eklemleri sıralar/gösterir.
ÖÇ06 6) Evcil memeli hayvanların kaslarının isimlerini ve hayvan türleri arasındaki farklılıkları söyler/gösterir.
ÖÇ07 7) Evcil memeli hayvanların kaslarının hareket tarzlarının açıklar.
ÖÇ08 8) Evcil memeli hayvanların sindirim sisteminde bulunan organların yerleşim yerlerini ve anatomik özelliklerini açıklar/gösterir.
ÖÇ09 9) Evcil memeli hayvanların sindirim sistemi arasındaki farklılıkları söyler.
ÖÇ10 10) Evcil memeli hayvanlarda solunum sistemindeki organların anatomik yapılarını söyler/gösterir.
ÖÇ11 11) Evcil memeli hayvanlarda solunum sistemi organlarının türler arasındaki farklılıklarını açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal (morfolojik), işlevsel (fizyolojik, biyokimyasal) ve davranış özellikleri bakımından tanır. 5
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinikte muayene, operasyon vb uygulamaları topografik anatomiye göre değerlendirerek hastaya doğru yaklaşım alanını belirler. 4
PÖÇ03 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
PÖÇ04 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplumsal bilinçle sosyal projeler ve planları hayata geçirir.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Canlıların yapı taşlarını, hücresel düzeydeki bileşenlerini ve vücutta oluşan kimyasal süreçleri bilir.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileriyle değerlendirerek teşhis süreçlerinde biyokimyasal süreçleri kullanmayı gerçekleştirir.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Veteriner Hekimlik mesleğinin etik değerlerine sahip olmak ve bu değerleri savunma becerisini gösterir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların kaynaklarını, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile hazırlanışlarını bilir.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların hastalar üzerindeki etkilerini ve yan etkilerini bilir.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İlaçları mevzuata uygun olarak reçete eder ve uygular.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvanlarda zehirlenmelerin tanı ve genel tedavi ilkelerini uygular.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan hastalıklarının genel tanı ve tedavi protokollerini bilir.
PÖÇ15 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyogüvenlik dâhil gerekli önlemleri uygular.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Zoonoz ve ihbarı mecburi hastalıkları klinik olarak tanır ve uygun önlemleri almayı bilir.
PÖÇ17 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ölü hayvanlarda sistematik nekropsi yapar, bulguları değerlendirir, dokuları saklama yöntemlerini bilir ve gerekli laboratuvarlara yönlendirir.
PÖÇ18 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan hastalıklarının oluşum mekanizmalarını ve vücutta meydana getirdiği patolojik etkileri bilir.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların tanı, korunma, tedavi ve operasyon yöntemlerini belirler.
PÖÇ20 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların başlıca tedavi yöntemlerini kullanır. Post operatif süreçte hastaların değerlendirme ve izlemini yapar.
PÖÇ21 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre güvenli bir şekilde sedasyon ve anestezi yöntemlerini bilir ve uygular.
PÖÇ22 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ağrıyı yönetiminin yöntemlerini bilir ve uygular.
PÖÇ23 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik ile laboratuvar ekipmanlarının ve giysilerinin sterilizasyonu gibi biyogüvenlik prensiplerini doğru şekilde uygular.
PÖÇ24 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme ve suni tohumlama yapar.
PÖÇ25 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olgulara göre bilimsel teknik ve yöntemleri inceler ve sorunlara yönelik analiz veya yöntemsel sorumluluk alır.
PÖÇ26 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı hayvan türlerinde, hastalıkların klinik tanı ve tedavi protokollerini belirler.
PÖÇ27 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların hijyenik üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgiyi bilir.
PÖÇ28 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tüketime sunulan hayvansal gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yapar.
PÖÇ29 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Çevre ve veteriner halk sağlığı konularında duyarlılık kazanır.
PÖÇ30 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları takip eder ve gerektiğinde kullanır.
PÖÇ31 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Görüntüleme yöntemlerinin tanı koymadaki katkısını bilir. Radyasyon güvenliğini mevcut yönetmeliklere göre uygulayarak vakaya uygun bir muayene gerçekleştirir.
PÖÇ32 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Acil vakalarda tüm hayvanlara müdahale eder ve ilk yardım yöntemlerini uygular.
PÖÇ33 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türüne göre bakım-besleme protokollerini hazırlar.
PÖÇ34 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Evcil hayvanların fiziksel durumunu, refahını ve yetiştirme koşullarını değerlendirerek hayvan sahiplerine yetiştirme ilkeleri ve ıslah hakkında bilgi verir.
PÖÇ35 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişim ve yeteneklerini sürdürmek için yaşam boyu öğrenme ve eğitim yöntemlerini bilir.
PÖÇ36 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki etik ve deontoloji kuralları çerçevesinde diğer meslektaşları ile işbirliği içinde çalışma bilinci kazanır.
PÖÇ37 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Hasta sahipleri, toplum, meslektaşlar ve ilgili makamlarla uygun bir dil kullanarak uygun bir şekilde iletişim kurma yeteneği kazanır.
PÖÇ38 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Veteriner hekimliği ve ilgili diğer bilim alanlarında yayınlanan makale ve sunumları bağımsız olarak anlar ve yorumlar.
PÖÇ39 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Gerekli durumlarda uygun yöntemler kullanarak ve hayvan sahiplerinin duygularına saygılı bir şekilde ötenazi yapar.
PÖÇ40 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ölü hayvan materyali, doku örneği, tıbbi ve kimyasal atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesinin yollarını bilir.
PÖÇ41 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular.
PÖÇ42 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Klinik ve hasta kayıtlarını düzgün ve bilimsel yöntemlerle tutmayı bilir.
PÖÇ43 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gerektiğinde mesleki düzeyde toplum ve ilgili kurumlar tarafından anlaşılabilir bir biçimde vaka ve nekropsi raporları hazırlamayı becerir.
PÖÇ44 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel hekimlik ilkelerini gözeterek hayvansal üretim yapan işletmeleri yönetme yöntemlerini ve uygun yönetim planlarını yapmayı bilir.
PÖÇ45 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Veteriner hekimlerin içinde bulunduğu ekonomik, sosyokültürel ve duygusal koşulları anlar, kendini bu koşullara göre konumlandırır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Anatominin tanımı, temel anatomik kavramlar osteolojiye giriş Ders notu-laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar
2 Columnae vertebralis'in bölümleri, bu bölümü ve thorax'ı oluşturan kemikler ve evcil memeli hayvanlarda karşılaştırılması Ders notu-laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Deney / Laboratuvar
3 Ossa membri thoracici ve ossa membri pelvini'yi oluşturan kemikler ve evcil memeli hayvanlarda karşılaştırılması Ders notu-laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar
4 Ossa cranii'yi oluşturan, ossa faciei ve neurocranium'a ait kemikler ve evcil memeli hayvanlarda karşılaştırılması Ders notu-laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar
5 Genel ve özel arthrologia hakkında bilgiler Ders notu-laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar
6 Özel arthrologia örnekleri Ders notu-laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar
7 Myologia giriş ve özel myologia Ders notu-laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi
9 Özel myologia, kasların yapıları, genel sınıflandırılması, örnekleme ve evcil memeli hayvanlarda karşılaştırılması Ders notu-laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
10 Systema Digestorium'a genel giriş, Cavum oris ve burada bulunan organların yerleri, komşulukları ve birbirleriyle ilişkileri Ders notu-laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar
11 Gaster, İntestinum tenue (duodenum, jejenum, ileum) ve crassum (cecum, colon, rectum ve canalis analis) ve karın boşluğundaki organların birbirleri ile ilişkileri ve organların anatomisinin evcil memeli hayvanlarda karşılaştırması Ders notu-laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar
12 Hepar, vesica fella, pancreas, cavum abdominis, periton, omentumun birbirleriyle ilişkileri ve anatomik olarak yapıları ile fonksiyonlarının evcil memeli hayvanlarda karşılaştırılması Ders notu-laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar
13 Respiratorik sisteme genel giriş, cavum nasi, paranasal sinuslar hakkında anatomik bilgi ile bulunduğu yerler ile komşu organlarla ilişkileri Ders notu-laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar
14 Larynx ve tracheanın anatomileri, birbirleri ile ilişkileri, konumları ve evcil memeli hayvanlar arasındaki farklılıkları Ders notu-laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar
15 Pulmones, Cavum thoracis, pleura, mediastinum ve içerisindeki organların komşulukları ile evcil memeli hayvanlar arasındaki farklılıkları Ders notu-laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav, Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 21 21
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 42 42
Toplam İş Yükü (Saat) 161
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,44
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 02.01.2025 11:32