SUF434 Deniz Balıkları Yetiştiriciliği

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ
SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLİĞİ PR.
Kod SUF434
Ad Deniz Balıkları Yetiştiriciliği
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket Z Zorunlu
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MAHMUT ALİ GÖKÇE
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. MAHMUT ALİ GÖKÇE (Bahar) (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Dersin amacı öğrencilere deniz balıkları yetiştiriciliğinin en önemli unsurlarından olan kuluçkahanelerin, yer seçimi, kuluçkahaneler için büyük öneme sahip filitre sistemleri, kuluçkahanelerde bulunan unsurlar, Larva yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olan canlı yem üretimi ile ilgili genel bilgiler, günümüzde balıkların pazar boyuna kadar büyütülmesinde yaygın olarak kullanılan kafes sistemleri, çipura, levrek, dil balıgı, kalkan gibi türlerin yetistiriciliği ve balık büyüme performansi ölçüm kriterleri konularının anlatılmasıdır.

Dersin İçeriği

Ders içeriği Kuluçkahane sistemleri ve kuluçkahane filtre, tank ve larva üretim sistemleri, Kafes yeri seçim ölçütleri ve kafes sistemleri, canl yem üretiminin genel özellikleri, çipura, levrek, dil baligi, kalkan yetistiriciligi teknikleri ve büyüme performansi ölçme kriterlerinden oluşmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

İç su balıkları yetiştiriciliği, Nazmi Tekelioğlu, Nobel yayınevi. Anadrom, katadrom ve deniz balıkları yetiştiriciliği, Nazmi Tekelioğlu, Nobel yayınevi.

Notlar

Deniz balıkları yetiştiriciliği, Devrim Memiş, İstanbul Üniversitesi Yayınları.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kuluçkahane sistemlerini tanımlar
ÖÇ02 Larva kültürü sistemlerini analiz eder
ÖÇ03 Canlı yem ünitesi tasarlar
ÖÇ04 Kuluçkahane elemanlarını üretim için düzenler
ÖÇ05 Üretim için uygun havuz ve kafes sistemlerini ayırt eder
ÖÇ06 Levrek, çupra, dil balığı kalkan balığı yetiştiricilik sistemlerini açıklar
ÖÇ07 Büyüme performansı ölçüm kriterlerini listeler
ÖÇ08 Deniz balıkları yetiştiricilik sistemlerinin genel karakteristiğini açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 5
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 4
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 5
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. 1
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. 4
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 1
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dünyada ve Türkiye'de balık yetiştiriciliği, deniz balıkları yetiştiriciliğinin aşamaları. İlk ders için ön hazırlığa gerek duyulmamaktadır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Kuluçkahane yeri seçim ölçütleri, larva kültürü için alternatifler. Ders notları ve ilgili kitap bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Canlı yem kültürü ile ilgili temel bilgiler (Alg kültürü). Deniz balıkları kuluçkahanelerinde ihtiyaç duyulan fitoplankton türleriyle ilgili bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
4 Canlı yem kültürü ile ilgili temel bilgiler (zooplankton kültürü). Deniz balıkları kuluçkahanelerinde ihtiyaç duyulan zooplankton türleriyle ilgili bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
5 Filtre sistemleri ve işlevleri. İnternet kaynakları, kitap bölümlerinden filtre sistemleri ve işlevleri ile ilgili ön bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
6 Kuluçkahane unsurları. İnternet kaynakları, kitap bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Levrek anaç balık yönetimi, çevresel ve hormonal manuplasyonlar Levrek üreme biyolojisi hakkında internet kaynakları ve ilgili kitap bölümlerinden bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Tartışma
8 Ara Sınav İnternet kaynakları, kitap bölümleri Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Levreklerden elde edilmiş döllenmiş yumurtaların kuluçkalandırılmaları ve levrek larva kültürü teknikleri Kuluçkalıklar ve yumurta inkübasyonuyla ilgili İnternet kaynakları, kitap bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
10 Çipura anaç balık yönetimi, çevresel ve hormonal manuplasyonlar İnternet kaynakları, kitap bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
11 Çipuralardan elde edilmiş döllenmiş yumurtaların kuluçkalandırılmaları ve levrek larva kültürü teknikleri İnternet kaynakları, kitap bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
12 Yassı balıklardan dil balığı ve kalkan balıklarının yetiştiriciliği ile ilgili genel bilgiler İnternet kaynakları, kitap bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Kafes ve toprak havuzda balık yetiştiriciliği. Havuzlar, havuz çeşitleri ve kafes sistemleri hakkında ön bilgi. İnternet kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Tartışma
14 Balık gelişim performans kriterleri. İnternet kaynakları, kitap bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Anlatım
15 Yetiştiriciliğin çevresel etkileri İnternet kaynakları, kitap bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 96
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,84
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.03.2025 10:42