Genel Bilgi
Kod | SAİ0035 |
Ad | Balık Yağı Üretim ve Kullanım Teknikleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. MUSTAFA DURMUŞ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. MUSTAFA DURMUŞ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu ders ile öğrencilerin, balık yağı üretim teknikleri, koruma yöntemleri, Spray dryer kullanımı ve enkapsülasyon elde etmeye yönelik bilgi düzeylerinin artırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Su ürünleri işleme teknolojisinde balık yağının önemi, üretimi ve elde etme yöntemleri, balık yağının kullanım teknikleri, elde edilen balık yağlarını koruma yöntemleri hakkında bilgi verilecektir. Ayrıca elde edilen balık yağlarını koruma yöntemlerinden biri olan mikroencapsülasyon (sprey dryer ile kurutarak) ile ilgili uygulamalar yapılacaktır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Ders notu, internet
Notlar
internet araştırması
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Su Ürünlerinde balık yağı elde etme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak |
ÖÇ02 | Balık yağlarını muhafaza yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak |
ÖÇ03 | Spray dryer kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak |
ÖÇ04 | Balık yağlarının enkapsülasyonu hakkında bilgi sahibi olmak |
ÖÇ05 | Balık yağlarının kaplama materyaller hakkında bilgi sahibi olmak |
ÖÇ06 | Balık yağının önemi hakkında bilgi sahibi olmak |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | 3 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. | 2 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. | 3 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. | 2 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Balık yağını tanıma | Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Balık yağının önemi | Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Balık yağınin insan sağlığı üzerine etkileri | Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Balık yağı elde etme yöntemleri 1 | Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Balık yağı elde etme yöntemleri 2 | Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Elde edilen balık yağlarının muhafazası | Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Balık yağlarını koruma muhafazası | Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınavlar | Sınav Hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
9 | Spray dryer tanıtımı | Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Kaplama materyalleri | Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Spray dryer uygulaması 1 | Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Spray dryer uygulaması 2 | Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Balık yağlarının enkapsülasyonu | Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Enkapsüle balık yağlarının boyutunun | Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Örneklerin saklanması | Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav Hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav Hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 12 | 12 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 28 | 28 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 154 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,16 | ||
AKTS | 6 AKTS |