SAİ539 Su Ürünleri Gıda Enzimolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ539
Ad Su Ürünleri Gıda Enzimolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. YASEMEN YANAR
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. YASEMEN YANAR (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Enzimi tanıyabilmek, kimyasal yapıları ve özelliklerini öğrenmek su ürünlerinde doğal olarak bulunan enzimlerin su ürünlerinin rengi, görünümü, tekstür ve lezzeti ile ilişkilerini kavrayabilmek, su ürünleri işleme ve kalite kontrolde enzimlerin kullanımı hakkında yorum yapabilmek

Dersin İçeriği

Bu derste enzimin tanımı ve önemi, kimyasal yapıları ve temel özellikleri öğretilmelte, su ürünlerinde bulunan doğal enzimler ile bu enzimlerin su ürünlerinin rengi, görünümü, tekstür ve lezzeti ile olan ilişkileri öğretilmekte ve tartışılmaktadır. Su ürünleri işleme ve kalite kontrolde enzimlerin kullanımları ve işlem yardımcıları olarak enzimler tartışılmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Maximising the value of marine by-products (2007) Edited by Fereidoon Shahidi,Published by Woodhead Publishing Limited, Abington Hall, Abington, Cambridge CB21 6AH, England, P. 577

Notlar

Seafood Enzymes: Utilization and Influence On Postharvest Seafood Quality.Author(s): Norman F. Haard, Benjamin K. Simpson Series: Food Science and Technology Publisher: CRC Press, Year: 2000


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Enzimler, kimyasal yapıları, temel özellikleri ve önemini açıklar
ÖÇ02 Su ürünlerinde bulunan doğal enzimleri sıralar
ÖÇ03 Su Ürünleri işleme atıklarından ekstrakte edilebilen enzimleri açıklar
ÖÇ04 Su ürünlerinde bulunan enzimlerin renk, görünüm, tekstür ve lezzet ile olan ilişkisini kavrar
ÖÇ05 Enzimlerin su ürünleri işleme endüstrisinde işlem yardımcıları olarak kullanımlarını açıklar
ÖÇ06 Su Ürünlerinin kalite kontrolünde enzimlerin yeri ve önemini açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 1
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 1
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Enzimin tanımı, genel özellikleri, sınıflandırılması, çalışmalarına etki eden faktörler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Gıda sanayiinde enzimlerin rolü Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Su ürünleri enzimleri (Proteaz, lipaz, transglutaminaz vb.) Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Balık ve kabuklu işleme atıklarından izole edilen enzimler. Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Su ürünleri enzimlerinin gıda endüstrisinde kullanım olanakları Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Su ürünleri işleme teknolojisinde işlem yardımcıları olarak enzimler Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Su Ürünlerinin Kalite kontrolünde enzimlerin yeri ve önemi ; Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ara sınav için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kalite göstergesi ve analitik amaçlı enzimler; Biyosensörler Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Proteazlar ve su ürünlerinde işlem yardımcıları olarak kullanımları Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Transglutaminazların kullanımı Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Transglutaminazlar ve Su Ürünleri Tekstürüne Etkileri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Lipazların EPA ve DHA ekstraksiyonunda Kullanımı Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
14 İşlenmiş ürünlerde tür tayininde enzimatik yöntemler, Donmuş-çözülmüş balık ürünlerinin tayininde enzimlerin kullanımı Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
15 Taze balık kalitesinin tayininde direkt enzimatik yöntemler: K-değeri, TMA analizi vb. Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 05.10.2024 07:07