SAİ502 Karma Yemler ve Analiz Teknikleri

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ502
Ad Karma Yemler ve Analiz Teknikleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ABDURAHMAN POLAT
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Balık beslemede rasyonların hazırlanmasında kullanılan bitkisel ve hayvansal kökenli besin ham maddeleri, yem ham maddelerinin besin içerikleri, karma yemlerde analiz tekniklerinin öğretilmesi (nem, kurumadde, hamkül, ham protein, ham yağ, yağ asitleri vb.)

Dersin İçeriği

Hayvansal ve bitkisel kaynaklı yem ham maddeleri, yem ham maddelerinin kimyasal kalite ve l kompozisyonu, balık unu, yemlerde nem, kuru madde, ham kül, ham protein, ham yağ, yağ asitleri vb. analizler

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders notları

Notlar

Konu ile ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Balık beslemede kullanılan yemlerdeki hammaddeleri açıklar
ÖÇ02 Önemli yem hammaddelerinin besin madde bileşenlerini ve kimyasal kalitesini açıklar
ÖÇ03 Balık yem katkı maddelerini açıklar
ÖÇ04 Balık yem hammaddelerindeki antibesinsel maddeleri açıklar
ÖÇ05 Balık yemlerinde temel kimyasal analizleri yapar
ÖÇ06 Mineral katkılarını açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 1
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
2 Balık besinlerinde kullanılan önemli hammddeler, laboratuvar, ödev Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
3 Hayvansal kaynaklı hammaddeler ve besin madde içerikleri, laboratuvar, ödev Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
4 Balık unu ve besin madde içeriği, laboratuvar, ödev Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
5 Rendering ürünleri ve besin madde içerikleri, laboratuvar Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
6 Bitkisel hammaddeler, laboratuvar, ödev Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
7 Buğdaygiller ve besin madde içerikleri, laboratuvar uygulaması Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Arasınav hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
9 Soya fasulyesi ve balık yemi için önemi, laboratuvar uygulaması Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
10 Balık yem katkı maddeleri ve önemi, laboratuvar uygulaması Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
11 Balık yem katkı maddeleri ve önemi , laboratuvar uygulaması Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
12 Sentetik aminoasitler ve önemi, laboratuvar uygulaması Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
13 Antibesinsel maddeler Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
14 Ödev çalışması Ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
15 Genel değerlendirme Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 13.06.2024 03:29