Genel Bilgi
Kod | SAİ502 |
Ad | Karma Yemler ve Analiz Teknikleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ABDURAHMAN POLAT |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Balık beslemede rasyonların hazırlanmasında kullanılan bitkisel ve hayvansal kökenli besin ham maddeleri, yem ham maddelerinin besin içerikleri, karma yemlerde analiz tekniklerinin öğretilmesi (nem, kurumadde, hamkül, ham protein, ham yağ, yağ asitleri vb.)
Dersin İçeriği
Hayvansal ve bitkisel kaynaklı yem ham maddeleri, yem ham maddelerinin kimyasal kalite ve l kompozisyonu, balık unu, yemlerde nem, kuru madde, ham kül, ham protein, ham yağ, yağ asitleri vb. analizler
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Ders notları
Notlar
Konu ile ilgili makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Balık beslemede kullanılan yemlerdeki hammaddeleri açıklar |
ÖÇ02 | Önemli yem hammaddelerinin besin madde bileşenlerini ve kimyasal kalitesini açıklar |
ÖÇ03 | Balık yem katkı maddelerini açıklar |
ÖÇ04 | Balık yem hammaddelerindeki antibesinsel maddeleri açıklar |
ÖÇ05 | Balık yemlerinde temel kimyasal analizleri yapar |
ÖÇ06 | Mineral katkılarını açıklar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. | 2 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. | 1 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. | 2 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Giriş | Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
2 | Balık besinlerinde kullanılan önemli hammddeler, laboratuvar, ödev | Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
3 | Hayvansal kaynaklı hammaddeler ve besin madde içerikleri, laboratuvar, ödev | Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
4 | Balık unu ve besin madde içeriği, laboratuvar, ödev | Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
5 | Rendering ürünleri ve besin madde içerikleri, laboratuvar | Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
6 | Bitkisel hammaddeler, laboratuvar, ödev | Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
7 | Buğdaygiller ve besin madde içerikleri, laboratuvar uygulaması | Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Arasınav hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
9 | Soya fasulyesi ve balık yemi için önemi, laboratuvar uygulaması | Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
10 | Balık yem katkı maddeleri ve önemi, laboratuvar uygulaması | Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
11 | Balık yem katkı maddeleri ve önemi , laboratuvar uygulaması | Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
12 | Sentetik aminoasitler ve önemi, laboratuvar uygulaması | Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
13 | Antibesinsel maddeler | Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
14 | Ödev çalışması | Ödev hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
15 | Genel değerlendirme | Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınavı hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınavı hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 12 | 12 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 28 | 28 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 154 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,16 | ||
AKTS | 6 AKTS |