SAİ016 Su Ürünlerinde Fermentasyon Teknolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ016
Ad Su Ürünlerinde Fermentasyon Teknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ESMERAY KÜLEY
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu derste fermentasyon, balık fermente ürünlerin önemi, fermente balık ürünlerinin mikrobiyolojisi ve biyokimyası hakkında bilgiler verilecektir. Balık fermentasyonunda kullanılan bakteriyel starter kültürler, starter kültürlerin seçimi ve hazırlanması, fermentasyonda laktik asit bakterilerinin rolü, laktik asit bakterileri tarafından üretilen antimikrobiyal maddeler, fermentasyonla üretilen su ürünleri, enzimatik olarak hidrolize olmuş fermente su ürünleri, laktik asit bakterileri ile fermente edilmiş su ürünleri, fermente su ürünlerinde kalite değişimleri ile ilgili konulara değinilecektir.

Dersin İçeriği

Fermentasyon, balık fermente ürünlerin önemi, fermente balık ürünlerinin mikrobiyolojisi ve biyokimyası, balık fermentasyonunda kullanılan bakteriyel starter kültürler, starter kültürlerin seçimi ve hazırlanması, fermentasyonda laktik asit bakterilerinin rolü, laktik asit bakterileri tarafından üretilen antimikrobiyal maddeler, fermentasyonla üretilen su ürünleri, enzimatik olarak hidrolize olmuş fermente su ürünleri, laktik asit bakterileri ile fermente edilmiş su ürünleri, fermente su ürünlerinde kalite değişimleri

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur

Kaynaklar

Su ürünlerinde fermantasyon teknolojisi ders notu, Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Ders kitabı

Notlar

Ders ile ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Fermentasyon, balık fermente ürünlerin önemi, fermente balık ürünlerinin mikrobiyolojisi ve biyokimyası hakkında bilgi edinir.
ÖÇ02 Balık fermentasyonunda kullanılan bakteriyel starter kültürler, starter kültürlerin seçimi ve hazırlanması hakkında bilgi kazanır.
ÖÇ03 Laktik asit bakterileri tarafından üretilen antimikrobiyal maddeler hakkında bilgi edinir.
ÖÇ04 Laktik asit bakterileri ile fermente edilmiş su ürünleri ve fermente su ürünlerinde kalite değişimlerini öğrenir.
ÖÇ05 Fermentasyonda laktik asit bakterilerinin rolünü kavrar
ÖÇ06 Fermentasyonla üretilen su ürünlerini listeler
ÖÇ07 Enzimatik olarak hidrolize olmuş fermente su ürünlerini açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 4
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Laktik asit bakterileri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
2 Fermentasyon Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
3 Balık fermente ürünlerin önemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
4 Fermente balık ürünlerinin mikrobiyolojisi ve biyokimyası Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
5 Balık fermentasyonunda kullanılan bakteriyel starter kültürler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
6 Starter kültürlerin seçimi ve hazırlanması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
7 Fermentasyonda laktik asit bakterilerinin rolü Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Laktik asit bakterileri tarafından üretilen antimikrobiyal maddeler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
10 Fermente gıdalar Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
11 Fermentasyonla üretilen su ürünleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
12 Yasal düzenlemeler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
13 Enzimatik olarak hidrolize olmuş fermente su ürünleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
14 Laktik asit bakterileri ile fermente edilmiş su ürünleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
15 Fermente su ürünlerinde kalite değişimleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 13.06.2024 03:29