HAS514 Beslenme

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod HAS514
Ad Beslenme
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz ve Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HAKAN DEMİRHİNDİ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Dersin sonunda katılımcılar halk sağlığı bakış açısı ile beslenme ve beslenme bozuklukları konusunda bilgi sahibi olacaklardır

Dersin İçeriği

Beslenmenini önemi,ilgili kavramlar, sağlıklı beslenme, gıda takviyeleri, bebek, çocuk, gebe, yaşlılar ve diğer riskli gruplarda beslenme, beslenme hastalıkları, obezite, Dünya'da ve Türkiye'de beslenme durumu, besinle bulaşan hastalıklar ve besin zehirlenmeleri, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve katkı maddeleri, diyetler ve danışmanlık, beslenmede güncel yaklaşımlar

Dersin Ön Koşulu

Halk Sağlığı Yüksek Lisans Giriş-Kabul Koşulları

Kaynaklar

Halk Sağlığı Temel Bilgiler (Tanır F, Demirhindi H. Eds) Akademisyen Kitabevi, Ankara, 2020

Notlar

Dijital kaynaklar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 1.Beslenme ile ilgili tanımlamaları yapar
ÖÇ02 2.Toplum düzeyinde beslenmenin sağlığa olan etkilerini açıklar
ÖÇ03 3.Besin elementlerini sayar
ÖÇ04 4.Gebe, bebek, çocuk gibi farklı gruplarda beslenmenin farklarını bilir
ÖÇ05 5.Beslenme bozuklukları ile ilgili hastalıkları sayar
ÖÇ06 6.Türkiye'de beslenme sorunlarını, çözüm yollarını sayar
ÖÇ07 7.Obezite tanımını bilir, tanısını koyar ve çözüm önerilerini sayar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel halk sağlığı kavramlarını tanımlar, halk sağlığı konularında danışmanlık ve eğiticiliğin esaslarını sayar 3
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Epidemiyolojik ilkeler doğrultusunda Dünya’da ve Türkiye’de sağlık düzeyini ölçüp değerlendirir, araştırma yapar, analiz edip değerlendirir, rapor ve makale hazırlayıp sunar 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sağlık insan gücü ve finansman gibi kaynakların yönetim esaslarını sayar
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliği esasları ile meslek hastalıklarını sayar, bu konuda 1.Basamak düzeyindeki görevleri isteler
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çocuk ve adolesan sağlığının esaslarını sayar, değerlendirir ve 1.Basamaktaki görevleri tanımlar 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bulaşıcı hastalıklar ve zoonotik hastalıkları ve 1.Basamaktaki ilgili görevleri tanımlar, 1.Basamaktaki bağışıklama hizmetlerini planlar 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kadın, üreme sağlığı ve aile planlaması ile ilgili hizmetleri planlar 2
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kronik hastalıklar ve yaşlı sağlığı ile ilgili 1.Basamak hizmet sunumunu tarif eder 3
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Çevre sağlığı, laboratuvar hizmetleri ile ilgili görevleri yürütür
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toplum beslenmesini tanımlar ve beslenme hastalıklarını sayar 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 01.Beslenmenin önemi, kavramlar ve tanımlar Kaynak taraması-Ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 02.Sağlıklı beslenme Kaynak taraması-Ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 03.Gıda takviyeleri Kaynak taraması-Ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 04.Bebek, çocuk beslenmesi ve anne sütü Kaynak taraması-Ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 05.Gebelikte beslenme Kaynak taraması-Ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 06.Risk gruplarında beslenme Kaynak taraması-Ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 07.Beslenme hastalıkları Kaynak taraması-Ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 08.Obezite-1 Kaynak taraması-Ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 09.Obezite-2 Kaynak taraması-Ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 10.Dünya'da beslenme Kaynak taraması-Ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 11.Besinle bulaşan hastalıklar ve besin zehirlenmeleri Kaynak taraması-Ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 12.Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve katkı maddeleri Kaynak taraması-Ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 13.Diyetler ve danışmanlık Kaynak taraması-Ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 14.Beslenmede güncel yaklaşımlar Kaynak taraması-Ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 16 32
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü (Saat) 148
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,92
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 26.06.2024 06:42