İTSH743 Osmanlı Türkçesi

0 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 0 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod İTSH743
Ad Osmanlı Türkçesi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 0 AKTS
Yerel Kredi 0 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NURAN ÖZTÜRK


Dersin Amacı / Hedefi

Osmanlı Türkçesi döneminde yazılmış, basılmış Arap harfli metinleri okuyup anlayabilme becerisi kazandırma

Dersin İçeriği

Osmanlı Türkçesinin harflerinin ve yazısının öğretimi, Osmanlı Türkçesi döneminde yazılmış Arap harfli Türkçe metinleri okuma ve anlama çalışmaları

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul yoktur

Kaynaklar

Hayati Develi, Osmanlı Türkçesi Kılavuzu 1, İstanbul 2003. Prof. Dr. Mehmet Kanar, Osmanlı Türkçesine Giriş, İstanbul 2012.

Notlar

Faruk Kadri Timurtaş, Osmanlı Türkçesine Giriş, İstanbul 1987


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Osmanlı Türkçesi adlandırmasının hangi dönemleri kapsadığını bilir.
ÖÇ02 Osmanlı Türkçesinde kullanılan yazı şekil ve karşılıklarını yazar.
ÖÇ03 Osmanlı Türkçesinde kullanılan yazı şekil ve karşılıklarını okur.
ÖÇ04 Transkripsiyon alfabesini tanır ve çevriyazıda kullanır.
ÖÇ05 Osmanlı Türkçesinde yer alan kelimelerin kökenini bilir.
ÖÇ06 Osmanlı Türkçesi sözlüklerinden yararlanır.
ÖÇ07 İncelediği metnin Arapça, Türkçe, Farsça dillerinden hangisi olduğunu ayırt eder.
ÖÇ08 Osmanlı Türkçesinde el yazması ve matbu metinleri ayırt eder.
ÖÇ09 Osmanlı Türkçesi metinlerini okur.
ÖÇ10 Osmanlı Türkçesi elifbasıyla yazı yazar.
ÖÇ11 Osmanlı Türkçesindeki kaynaklardan tarih, edebiyat çalışmalarında doğrudan yararlanır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalının alt bilim dalları ile ilgili klasik kaynakları tanır ve kullanır. 3
PÖÇ02 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili çağdaş yerli ve yabancı yayınları takip edebilme becerisine ulaşır.
PÖÇ03 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili problemlere eleştirel bir zihniyet ve bakış açısı ile yaklaşabilir.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yüksek lisans seviyesinde elde ettiği bilgileri yeniden yorumlayabilme ve üretebilme yetisine sahip olur. 2
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilimsel çalışmalarında ele aldığı konuyu kurgulama ve mantıksal çerçevede kompoze edebilme becerisini kazanır.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yüksek lisans seviyesinde bilimsel çalışmaları elde etmede ve kullanmada modern teknolojik imkanlardan faydalanabilme (basılı, görsel ve işitsel vb.) yeteneğini elde eder. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bu bilimsel faaliyetleri gerçekleştirirken bilimsel, kültürel ve ahlaki değerleri koruyabilme ve bunları içselleştirebilme kabiliyetini haiz olur.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İlahiyat bilimleri ve diğer bilim dallarından istifade ederek disiplinler arası yaklaşımlara açık olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik İslâm tarihi ve sanatları alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı ekip üyesi ve bağımsız olarak yürütebilme becerisini kazanır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İslam kültür ve medeniyetinin ilim, tarih, sanat, musiki ve edebiyatıyla bir bütün olduğunu kavrar. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İslam Tarihi Sanatları Bölümünün alt bilim dalları İslam Tarihi, Türk İslam Edebiyatı, Türk İslam Sanatları ve Türk Dini Musikisi alanlarında ortak bilgi ve yeterliklere sahiptir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası projelerde bireysel ekiple çalışma becerilerini kullanır
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü'nün alt bilim dalları ile ilgili temel bilgi ve yaklaşımları öğrenir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bilimsel faaliyetlerini etik kurallara uygun biçimde sürdürür.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Türklerin kullandığı yazı sistemlerinin tanıtımı Uygur, Göktürk ve Arap harfli Türkçe metin örnekleri hazırlanacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
2 Osmanlı Türkçesinde Arap Harflerinin Kullanımı Türkçe metinlerin Arap harfli çeşitli formlarından ve tarihsel dönemlerinden metin örnekleri hazırlanacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
3 Osmanlı Türkçesinde Arap harflerine ilave yazı şekilleri ve Türkçeye uyarlanması Öğrencilerin yazabileceği kısa örnek cümleler seçilip hazırlanacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
4 Elifba, harekeler, bitişen ve bitişmeyen harflere ilişkin yazma okuma çalışmaları Öğrencilerin yazabileceği kısa örnek cümleler seçilip hazırlanacaktır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
5 Türkçe kelimelerde ünlülerin yazılışı, ünsüzlerin özellikleri hakkında örnek yazma okuma çalışmaları Osmanlı Türkçesi metinlerinde Türkçe ünlülerin çokça yer aldığı metin örnekleri hazırlanacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
6 Türkçede zamirlerin yazılışı, nazal n harfinin kullanım şekilleri Osmanlı Türkçesi metinlerinde Türkçe zamirlerin çokça yer aldığı metin örnekleri hazırlanacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Türkçe yapım eklerinin yazılış kuralları Osmanlı Türkçesi metinlerinde Türkçe yapım eklerin çokça yer aldığı metin örnekleri hazırlanacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Osmanlı Türkçesindeki Arapça kelimelerin yapı özellikleri Osmanlı Türkçesindeki Arapça kelimelerin ism-i fail, ism-i mef'ul, ism-i mekan vs. yapılarını gösteren çizelge hazırlanacaktır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
10 Osmanlı Türkçesindeki Arapça tamlamaların yazılış ve okunuş özellikleri Osmanlı Türkçesi metinlerinde sıkça Arapça tamlama örnekleri olan metinler hazırlanacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
11 Osmanlı Türkçesindeki Arapça, sayı, takvim kelimelerinin özellikleri Osmanlı Türkçesi metinlerinde sıkça Arapça tamlama örnekleri olan metinler hazırlanacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Osmanlı Türkçesinde kalıp kelime ve ifadelerin özellikleri Konuya ilişkin örnekler hazırlanacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Osmanlı Türkçesindeki Farsça kelimelerin yapı özellikleri Konuya ilişkin örnekler hazırlanacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Osmanlı Türkçesindeki Farsça tamlamaların özellikleri Konuya ilişkin örnekler hazırlanacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 El yazması Türkçe metinlerin özellikleri Konuya ilişkin örnekler hazırlanacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
16 El yazması Türkçe metinlerin doğru okunmasına ilişkin kurallar Konuya ilişkin örnekler hazırlanacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 15 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 0 0
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 7 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 0 0
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 0 0
Toplam İş Yükü (Saat) 0
Toplam İş Yükü / 25 (s) ,00
AKTS 0 AKTS

Güncelleme Zamanı: 01.10.2024 05:46