HEM709 İleri Hemşirelik Esasları Öğretimi

7 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
HEMŞİRELİK (DR)
Kod HEM709
Ad İleri Hemşirelik Esasları Öğretimi
Dönem 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz ve Bahar
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 7 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. ZEHRA ESKİMEZ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı; sağlık konularına ve bakım uygulamalarına ilişkin eğitim programı hazırlama, uygulama ve değerlendirme yetkinliği kazandırmaktır.

Dersin İçeriği

"Eğitim ve Eğitim Felsefesi Yetişkin Eğitimi Eğitici Eğitimi" "Hemşirelik Esasları Eğitimcisi Olma Süreci Hemşirelik Eğitimi Mesleki Eğitim Hizmet-içi Eğitim" "Etkili Sunum Yöntemleri Öğretim Etkinliklerini Hazırlama ve Uygulama İlkeleri Öğretim Öncesi Hazırlık Öğretimi Planlama ve Uygulama Öğretim Sonrası Aktiviteler" "Ders/Eğitim Planının Aşamaları Hedef Belirleme İçerik Oluşturma" "Öğretme Stratejileri, Yöntemleri ve Teknikleri Öğretme Stratejileri o Sunuş Yoluyla Öğretme Stratejisi o Buluş Yoluyla Öğretme Stratejisi o Araştırma Yoluyla Öğretme Stratejisi Öğretme Yöntemleri o Anlatma o Tartışma o Örnek olay o Gösterip Yaptırma o Problem Çözme o Bireysel Çalışma" "Öğretme Teknikleri  Grupla Öğretim Teknikleri o Soru- Beyin Fırtınası o Gösteri o Cevap o Drama ve Rol Yapma o Benzetim o İkili ve Grup Çalışmaları o Mikro Öğretim o Eğitsel Oyunlar  Bireysel Öğretim Teknikleri o Bireyselleştirilmiş Öğretim o Programlı Öğretim o Bilgisayar Destekli Öğretim  Sınıf Dışı Öğretim Teknikleri " "Eğitimde Teknolojinin Entegrasyonu Hemşirelik Eğitiminde Klinik Simülasyonlar: Genel Bakış, Temelleri ve Kanıtları Öğrenim Ortamları Online Öğrenme Ortamlarında Öğretim Laboratuvarda Öğretim Klinikte Öğretim "Öğretim Etkinliğinin Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi "Hemşirelik Esasları Öğretimi Etkinliklerini Belirleme Örnek Konuya İlişkin Eğitim Grubunun Belirlenmesi Örnek Konuya İlişkin Eğitim Konularının ve İçeriğinin Belirlenmesi" "Örnek Konuya İlişkin Eğitim Süresinin Belirlenmesi Örnek Konuya İlişkin Eğitim Hedeflerinin Belirlenmesi Bilişsel Alan Hedeflerinin Belirlenmesi Duyuşsal Alan Hedeflerinin Belirlenmesi Psiko-Motor Alan Hedeflerinin Belirlenmesi" Örnek Konuya İlişkin Öğretim Yöntemlerine ve Tekniklerine Karar Verilmesi "Örnek Konuya İlişkin Değerlendirme Yöntemleri Bilişsel Alan Davranışlarının Değerlendirilmesi Duyuşsal Alan Davranışlarının(Tutumların) Değerlendirilmesi Psiko-motor Alan Davranışlarının (Becerilerin) Değerlendirilmesi" Örnek Konuya İlişkin Uygun Test Geliştirme ve Kullanma Örnek Konuya İlişkin Laboratuvar ve Klinik Değerlendirme Aracı Geliştirme

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

"Billings, D. M., & Halstead, J. A. (2019). Teaching in Nursing e-Book: A guide for faculty. Elsevier Health Sciences. " "Tekindal S. (Ed). (2010). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Pegem Akademi. " "Aştı T.A., Karadağ A. (Ed). (2012). Hemşirelik bilimi ve sanatı. İstanbul: Akademi. " Oermann M. H. (2015). Hemşirelikte öğretim ve eğiticinin rolü. (Arslan S., Kurban N. K. Çev. Ed.). Ankara: Anı. Wasiw C. L., Goldenberg D. (2015). Curriculum development in nursing education. USA: Jones & Bartlett Learning.

Notlar

ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Eğitim yöntem ve tekniklerini kullanır.
ÖÇ02 Hemşirelik esasları eğitimini analiz eder.
ÖÇ03 Hemşirelik esasları eğitimi için yeni stratejiler geliştirir.
ÖÇ04 Profesyonel hemşirenin eğitim rolü kapsamında eğitim programını hazırlar.
ÖÇ05 Profesyonel hemşirenin eğitim rolü kapsamında hazırladığı eğitim programını uygular.
ÖÇ06 Profesyonel hemşirenin eğitim rolü kapsamında uyguladığı eğitim programını değerlendirir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 3
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Hemşirelik ile ilgili yeni fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede bilgilerini kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 4
PÖÇ03 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Disiplinler arası etkileşimi kavrar. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hemşirelik alanı için gerekli olan bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar hakkında ileri düzeyde bilgi sahibidir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerin ve etik kurulların birey ve toplum için önemini bilir. 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hemşirelik alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey becerilere sahiptir ve istatistiksel yöntemler hakkında bilgi sahibidir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hemşirelik alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Yaptığı / katıldığı araştırmanın raporunu yazabilme ve ulusal/uluslar arası kabul görmüş hakemli bir dergide yayınlar, bilimsel toplantılarda sunar 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kanıta dayalı uygulamaları takip eder ve mesleki uygulamalar ile ilgili kendi alanında kanıt oluşturacak araştırmalar yapar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 "Eğitim ve Eğitim Felsefesi Yetişkin Eğitimi Eğitici Eğitimi" literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
2 "Hemşirelik Esasları Eğitimcisi Olma Süreci Hemşirelik Eğitimi Mesleki Eğitim Hizmet-içi Eğitim" literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
3 "Etkili Sunum Yöntemleri Öğretim Etkinliklerini Hazırlama ve Uygulama İlkeleri Öğretim Öncesi Hazırlık Öğretimi Planlama ve Uygulama Öğretim Sonrası Aktiviteler" literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
4 "Ders/Eğitim Planının Aşamaları Hedef Belirleme İçerik Oluşturma" literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
5 "Öğretme Stratejileri, Yöntemleri ve Teknikleri Öğretme Stratejileri o Sunuş Yoluyla Öğretme Stratejisi o Buluş Yoluyla Öğretme Stratejisi o Araştırma Yoluyla Öğretme Stratejisi Öğretme Yöntemleri o Anlatma o Tartışma o Örnek olay o Gösterip Yaptırma o Problem Çözme o Bireysel Çalışma" literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
6 "Öğretme Teknikleri  Grupla Öğretim Teknikleri o Soru- Beyin Fırtınası o Gösteri o Cevap o Drama ve Rol Yapma o Benzetim o İkili ve Grup Çalışmaları o Mikro Öğretim o Eğitsel Oyunlar Bireysel Öğretim Teknikleri o Bireyselleştirilmiş Öğretim o Programlı Öğretim o Bilgisayar Destekli Öğretim  Sınıf Dışı Öğretim Teknikleri " literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
7 "Eğitimde Teknolojinin Entegrasyonu Hemşirelik Eğitiminde Klinik Simülasyonlar: Genel Bakış, Temelleri ve Kanıtları Öğrenim Ortamları Online Öğrenme Ortamlarında Öğretim Laboratuvarda Öğretim Klinikte Öğretim " literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
8 Ara Sınavlar ders notları ve literatür çalışması Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi
9 Öğretim Etkinliğinin Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
10 "Hemşirelik Esasları Öğretimi Etkinliklerini Belirleme Örnek Konuya İlişkin Eğitim Grubunun Belirlenmesi Örnek Konuya İlişkin Eğitim Konularının ve İçeriğinin Belirlenmesi" literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
11 "Örnek Konuya İlişkin Eğitim Süresinin Belirlenmesi Örnek Konuya İlişkin Eğitim Hedeflerinin Belirlenmesi Bilişsel Alan Hedeflerinin Belirlenmesi Duyuşsal Alan Hedeflerinin Belirlenmesi Psiko-Motor Alan Hedeflerinin Belirlenmesi" literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
12 Örnek Konuya İlişkin Öğretim Yöntemlerine ve Tekniklerine Karar Verilmesi literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
13 "Örnek Konuya İlişkin Değerlendirme Yöntemleri Bilişsel Alan Davranışlarının Değerlendirilmesi Duyuşsal Alan Davranışlarının(Tutumların) Değerlendirilmesi Psiko-motor Alan Davranışlarının (Becerilerin) Değerlendirilmesi" literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
14 Örnek Konuya İlişkin Uygun Test Geliştirme ve Kullanma literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
15 Örnek Konuya İlişkin Laboratuvar ve Klinik Değerlendirme Aracı Geliştirme literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları ders notları ve literatür çalışması Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları ders notları ve literatür çalışması Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 5 70
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 7 5 35
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 5 5
Toplam İş Yükü (Saat) 171
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,84
AKTS 7 AKTS

Güncelleme Zamanı: 06.05.2025 12:10