Genel Bilgi
Birim | FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
ZOOTEKNİ (YL) | |
Kod | ZO608 |
Ad | Çiftlik Hayvanlarında Süt Bilimi ve Teknolojisi |
Dönem | 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Murat DURMUŞ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.
|
Dersin Amacı / Hedefi
Çiftlik hayvanlarında süt üretimi ve sütün kaymak, dondurma, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerine işlenmesinin öğretilmesi
Dersin İçeriği
Çiftlik hayvanları içerisinde Sığır, Koyun ve Keçi yetiştiriciliğinde süt üretimi ve sütün fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri
Dersin Ön Koşulu
Dersin ön koşulu bulunmamaktadır
Kaynaklar
Öğretim üyesi tarafından hazırlanmış Ders Notları
Notlar
Ders Kitapları = Süt ve Süt Ürünleri
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Öğrenciler, Sütün memede üretimi ve sağım hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ02 | Öğrenciler, süt üretimini etkilen faktörler hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ03 | Öğrenciler, sütün taşınması ve depolanması hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ04 | Öğrenciler, sütün fiziksel, kimyasal ve duyasal özellikleri hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ05 | Öğrenciler pastörizasyon ve UHT teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ06 | Öğrenciler çiğ sütün süt ürünlerine işlenmesi hakkında bilgi sahibi olur |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır | 5 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır | 3 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Süt Biliminin Tanımı, Önemi ve Tarihçesi | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Sütün Biyolojik ve Kimyasal Yapısı | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Sütün Besin Değeri ve Biyolojik Fonksiyonları | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Süt Verim Yönlü Koyun ve Keçi Irkları | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Meme Anatomisi ve Laktasyon Fizyolojisi | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Süt Verimini Etkileyen Faktörler | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Sütün Mikrobiyolojisi ve Hijyen Kuralları | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Yazılı Sınav | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Yazılı Sınav |
9 | Çiğ Süt Kalite Kriterleri | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Süt Toplama | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Depolama ve Taşıma Teknikleri | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Sütün Pastörizasyonu ve UHT Teknolojisi | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Sütün Soğutulması ve Depolanması | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Soğuk Zincir and Süt ve Süt Ürünlerinde Katkı Maddeleri | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Süt Ürünleri Üretimi Teknolojisi ve Süt İşleme Tesislerinde Kalite Kontrol ve Standardizasyon | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yazılı Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yazılı Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 30 | 60 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 2 | 2 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 148 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5,92 | ||
AKTS | 6 AKTS |