ZO608 Çiftlik Hayvanlarında Süt Bilimi ve Teknolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
ZOOTEKNİ (YL)
Kod ZO608
Ad Çiftlik Hayvanlarında Süt Bilimi ve Teknolojisi
Dönem 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Murat DURMUŞ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Çiftlik hayvanlarında süt üretimi ve sütün kaymak, dondurma, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerine işlenmesinin öğretilmesi

Dersin İçeriği

Çiftlik hayvanları içerisinde Sığır, Koyun ve Keçi yetiştiriciliğinde süt üretimi ve sütün fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu bulunmamaktadır

Kaynaklar

Öğretim üyesi tarafından hazırlanmış Ders Notları

Notlar

Ders Kitapları = Süt ve Süt Ürünleri


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenciler, Sütün memede üretimi ve sağım hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Öğrenciler, süt üretimini etkilen faktörler hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Öğrenciler, sütün taşınması ve depolanması hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ04 Öğrenciler, sütün fiziksel, kimyasal ve duyasal özellikleri hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ05 Öğrenciler pastörizasyon ve UHT teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ06 Öğrenciler çiğ sütün süt ürünlerine işlenmesi hakkında bilgi sahibi olur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır 5
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır 3
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Süt Biliminin Tanımı, Önemi ve Tarihçesi Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Sütün Biyolojik ve Kimyasal Yapısı Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Sütün Besin Değeri ve Biyolojik Fonksiyonları Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Süt Verim Yönlü Koyun ve Keçi Irkları Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Meme Anatomisi ve Laktasyon Fizyolojisi Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Süt Verimini Etkileyen Faktörler Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Sütün Mikrobiyolojisi ve Hijyen Kuralları Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Yazılı Sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Yazılı Sınav
9 Çiğ Süt Kalite Kriterleri Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Süt Toplama Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Depolama ve Taşıma Teknikleri Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Sütün Pastörizasyonu ve UHT Teknolojisi Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Sütün Soğutulması ve Depolanması Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Soğuk Zincir and Süt ve Süt Ürünlerinde Katkı Maddeleri Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Süt Ürünleri Üretimi Teknolojisi ve Süt İşleme Tesislerinde Kalite Kontrol ve Standardizasyon Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 30 60
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü (Saat) 148
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,92
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 05.05.2025 11:27