İTS738 Emeviler ve Abbasilerde Yönetimde Etkili Kadınlar

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
İSLAM TARİHİ VE SANATLARI (YL) (TEZLİ)
Kod İTS738
Ad Emeviler ve Abbasilerde Yönetimde Etkili Kadınlar
Dönem 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. ALİ HATALMIŞ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Erken dönem İslam tarihinde kadınların yönetime etkilerini tanıtmaktır.

Dersin İçeriği

İslam'ın erken dönemlerinde kadınların durumu ve Emeviler ve Abbasilerde yönetimde etkili olan bazı örnek kadınlar tanıtılmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Bulunmamaktadır.

Kaynaklar

1. Hatalmış, Ali. Abbasi Halifelerin Ümmüveled Eşleri. Ankara: İlâhiyât, 2020. 2. Abbott, Nabia. Hayzuran ve Zübeyde Bağdat’ın İki Kraliçesi. çev. Suat Kaya. Ankara: Yurt Kitap Yayın, 2000. 3. Altınay, Ahmet Refik. Kadınlar Saltanatı. İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları, 2011.

Notlar

1. Güzel, Fatih. İLK İKİ ASRINDA ABBÂSÎ DEVLET YÖNETİMİNDE KADINLARIN ETKİSİ, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 13 Sayı: 69 Mart 2020. 2. Abbasi Sarayında Ümmüveledlerin Yönetime Etkisi: 2. Karan, Cuma. Hayzürân, Şağab ve el-Kahramâniye Örneği, İlahiyat Tetkikleri Dergisi, ilted 54 (Aralık 2020/2). 3. Arslan, İhsan. “Abbâsî Devlet Yönetiminde Kadınların Etkisi: Seyyide Şağab Örneği”. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 8/40 (Ekim 2015), 827-840.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İslâm'ın erken dönemlerinde kadınların durumu hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Kur'an-ı Kerim ve hadislerde kadınlara dair örnekler verir.
ÖÇ03 Yöneticilikte cinsiyetten çok asıl olanın ehliyet ve liyakat olduğu konularda analizler yapar.
ÖÇ04 İslam'ın erken dönemlerinde ve Emeviler döneminde kadınların değeri, aile sorumluluğu ve yöneticiliği konularında bilgi sahibidir ve bunları açıklar.
ÖÇ05 Abbâsîler devrinde yönetimde etkili olan kadınlar hakkında bilgi verir ve örnekler vererek bu kadınlardan bazılarını tanıtır.
ÖÇ06 Emeviler ve Abbasiler devirlerinde halifelerin cariye ve ümmüveledlerden yönetimde etkili olanları örneklerle açıklar.
ÖÇ07 Abbasilerin güçlü ve zayıf dönemlerinde kadınların durumu, statüsü ve yöneticilikleri arasındaki farklılıkları açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İslam Tarihi ve Sanatları alanında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak farklı bir alandaki bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İslam Tarihi ve Sanatları alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar ve farklı disiplinlerle ortak çalışmalar yürütür. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İslam Tarihi ve Sanatları alanında kazanılan lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak ilgili alandaki kaynakları etkin bir şekilde kullanır. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İslam Tarihi ve Sanatları alanlarında uygulanan araştırma yöntem ve tekniklerini kullanır. 2
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İslam Tarihi ve Sanatları alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İslam Tarihi ve Sanatları alanında edindiği bilgiler aracılığıyla farklı disiplin alanlarındaki bilgileri bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İslam Tarihi ve Sanatları alanına özgü sorunları en uygun araştırma yöntem ve teknikleri ile çözümler. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İslam Tarihi ve Sanatları alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgileri toplumun eğitim, kültür ve sanat seviyesinin yükseltilmesi yönünde kullanır. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İslam Tarihi ve Sanatları alanıyla ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İslam Tarihi ve Sanatları alanıyla ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir. 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Eğitim, kültür ve sanat alanlarında yürütülen çalışmalarda bireysel olarak bağımsız çalışır ve/veya ekip çalışmalarında sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İslam Tarihi ve Sanatları alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar; kişisel, kurumsal ve ekip çalışmalarını uzmanlık düzeyinde organize eder.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İslam Tarihi ve Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanıyla ilgili edindiği bilgileri sorumluluğu altındaki kişi ve gruplara etkin biçimde öğretir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 İslam tarihinde iz bırakan Etkili kadınlar Okuma (dersin konusuyla ilgili makale) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
2 Öne çıkan kadın sahabiler Okuma (dersin konusuyla ilgili makale) ve Ödevlendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
3 Hz. Hatice ve Hz. Aişe'nin aile ve toplupsal rehberliği Okuma (dersin konusuyla ilgili makale) ve Ödevlendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma
4 Dört Halife, ve Emevi halifelerinin Eşleri ve Yönetimde Etkileri Okuma (dersin konusuyla ilgili makale) ve Ödevlendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma
5 Cariye ve Ümmüveledler ve yönetime etkileri Okuma (dersin konusuyla ilgili makale) ve Ödevlendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma
6 Yezid b. Abdülmelik Yönetimde Etkili Olmuş iki Cariyesi Ḥabâbe ve Sellâme Okuma (dersin konusuyla ilgili makale) ve Ödevlendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma
7 İhtilal ve Kuruluş devrinde Abbasilerde Kadınların Etkisi Okuma (dersin konusuyla ilgili makale) ve Ödevlendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma
8 Ara Sınavlar İşlenen konulardan ödevlendirme Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Abbasilerin Yükseliş Dönemlerinde Yönetimde Etkili Olan Kadınlar Okuma (dersin konusuyla ilgili makale) ve Ödevlendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Grup Çalışması
10 Yönetimde Etkili İki Önemli Kadın: Zübeyde ve Hayzuran Okuma (dersin konusuyla ilgili makale) ve Ödevlendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma
11 Servetini Harcayan Şuca ve Yönetime Etkisi Okuma (dersin konusuyla ilgili makale) ve Ödevlendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Benzetim, Bireysel Çalışma, Örnek Olay
12 Abbasilerin Zayıfladığı Dönemlerde Etkili Olan Halife Eşleri Okuma (dersin konusuyla ilgili makale) ve Ödevlendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Benzetim, Bireysel Çalışma
13 Yönetimde Etkili Bir Ümmüveled: Şagab Hatun Okuma (dersin konusuyla ilgili makale) ve Ödevlendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma
14 Darbe Girişiminde Bulunan Bir Ümmüveled: Tavus Okuma (dersin konusuyla ilgili makale) ve Ödevlendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma
15 Zümrüd Hatun ve Yönetime Etkileri Okuma (dersin konusuyla ilgili makale) ve Ödevlendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Benzetim, Örnek Olay, Grup Çalışması
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yıl sonu sınavlarına kadar konulara çalışmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yıl sonu sınavlarına kadar konulara çalışmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 30 30
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 0 0 0
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 144
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,76
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 01.05.2025 05:12