SD0710 Sera Sebzeciliği

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim REKTÖRLÜK
Alan Dışı Dersler Koordinatörlüğü
Kod SD0710
Ad Sera Sebzeciliği
Dönem 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz ve Bahar
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Üniversite Dersi
Etiket ÜOD Üniversite Ortak Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Arş. Gör. Boran İKİZ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Ders ülkemizde gelişen sistemlerden olan Sera Sebzeciliğini tanımak ve kullanılan sistemleri doğru bir şekilde tanıtmayı amaçlamıştır.

Dersin İçeriği

Seracılığın tarihçesi, sera sistemleri, değişik sera tipleri,seralarda gübreleme, serada yetiştirilen bitkilerde kültürel uygulamalar, seracılığın avantaj ve dezavantajları

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

Ders notu dersin hocası tarafından hazırlanacaktır.

Notlar



Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Seraları gördüğünde tanır ve ayırt edebilir
ÖÇ02 Serada yetişen sebzeleri bilir, ayırt edebilir.
ÖÇ03 Topraksız tarım ve modern seraları bilir, sistemler arasındaki farkı ayırt edebilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Seracılığın tarihçesi Konu ile ilgili kaynaklardan araştırma yapma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Sera tipleri Konu ile ilgili kaynaklardan araştırma yapma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Sera tipi seçimini etkileyen faktörler Konu ile ilgili kaynaklardan araştırma yapma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Seralarda dikkat edilmesi gereken faktörler: İklim Konu ile ilgili kaynaklardan araştırma yapma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Seralarda dikkat edilmesi gereken faktörler : Yöney ve parsel seçimi Konu ile ilgili kaynaklardan araştırma yapma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Çeşit seçimi ve pazar isteğinin önemi Konu ile ilgili kaynaklardan araştırma yapma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Seraların avantajları ve dezavantajları Konu ile ilgili kaynaklardan araştırma yapma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Seralarda yetiştirilen ürünler 1 Konu ile ilgili kaynaklardan araştırma yapma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Seralarda yetiştirilen ürünler 2 Konu ile ilgili kaynaklardan araştırma yapma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Seralarda bitki besleme Konu ile ilgili kaynaklardan araştırma yapma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Modern Seralar Konu ile ilgili kaynaklardan araştırma yapma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Bitki fabrikaları ve sistemler Konu ile ilgili kaynaklardan araştırma yapma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Seralarda topraksız yetiştiricilik Konu ile ilgili kaynaklardan araştırma yapma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Seralarda topraksız yetiştiricilik 2 Konu ile ilgili kaynaklardan araştırma yapma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 28 2 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 11.08.2025 10:10