Temel Bilgiler
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında edindiği bilgilerini özgün düşünce ve araştırma ile derinleştiren, çalışma alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilen, alanındaki bilginin sınırlarının gelişmesine katkıda bulunan araştırmacı ve uzmanlar yetiştirilir.
Programın Süresi ve Kredisi
4 Yıl - 240 AKTS
Özellik ve Tanım
Doktora programı, geleceğin araştırmacılarını uluslararası standartlara göre araştırma yürütecek şekilde yapılandırılmış 8 yarıyıllık bir eğitim programıdır. Bu program bağımsız bir bilimsel proje üretmenin yanı sıra, öğretim ve yayma faaliyetlerini içermektedir.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. GÖKHAN GÖKÇE
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Prof. Dr. GÖKHAN GÖKÇE
Erasmus Koordinatörü
Prof. Dr. FATİH ÖZOĞUL
Staj Koordinatörü
Oryantasyon Sorumlusu
Doç. Dr. MUSTAFA DURMUŞ
Amaç
Avlama ve İşleme Teknolojisi doktora programı öğrencilerine yeni fikirler, yöntemler, tasarımlar geliştirme ve özgün bir araştırma konusu uygulama becerilerini kazandırmaktadır. Avlama Teknolojisi ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, özellikle ticari su ürünlerinde avcılık teknikleri, seçici av araçları ve sürdürülebilir balıkçılık yöntemleri, su ürünleri işlemede yenilikçi yaklaşımlar, su ürünlerinde güvenlik ve kalite kontrol analizleri, su ürünlerinin besinsel bileşenleri, ve su ürünlerinde biyoteknoloji ve nanoteknoloji uygulamalarını içermektedir. Bu program ayrıca araştırma yöntemlerinin geliştirilmesi ve uygulanması ile birlikte elde edilen verilerin yorumlanması ve bilimsel yayın haline dönüştürülmesi konularında beceri edindirmeyi hedeflemektedir.
Hedef
Doktora programının hedefi programa kabul edilen öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma, analiz etme ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır.
Kayıt Kabul Koşulları
Bu programa öğrenciler "Ç.Ü. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde ALES, Yüksek Lisans mezuniyet not ortalaması ve mülakat sınavının birlikte değerlendirilmesi sonucunda kendi alanında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda eğitimlerine devam edebilirler.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Su ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Doktora diploması verilir.
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Doktora
Kazanılan Derecenin Kuralları
Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim ve Öğretim yönetmeliğindeki mevcut kurallar esas alınmaktadır.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Doktora mezunları akademik bir pozisyon, veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.
Staj
-
Uygulamalı Ders
Bu programda uygulamalı ders bulunmamaktadır.
İş Yeri Eğitimi
Saha çalışması, laboratuvar uygulamaları
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
İstihdam Olanakları
Bu programı tamamlayanlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri ve Belediyeler gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilmenin yanı sıra su ürünleri üretim ve işleme tesislerinde görev alabilmektedir. Ayrıca mezunlar akademik kariyer yapabilmektedirler.