Temel Bilgiler
Programdaki normal eğitim süresi 2 yıldır. Öğrencilerimiz 2 yılın sonunda 120 AKTS krediyle mezun olacaklardır. Dersler teorik ve uygulamalı, zorunlu ve seçmeli mesleki ve seçmeli sosyal/ kültürel dersler olup, bitkinin fizyolojisi ve morfolojisi, toprak bilgisi, bitkilerin yetiştiriciliği, beslenmesi, hastalık ve zararlılarla mücadelesi, işlemesi, muhafazası, ambalajlanması, pazarlamasına yönelik dersler verilmektedir.
Programın Süresi ve Kredisi
2 Yıl - 120 AKTS
Özellik ve Tanım
Üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Erasmus Koordinatörü
Staj Koordinatörü
Oryantasyon Sorumlusu
Amaç
Kamu ve özel sektör kurulumlarında istihdam edilmek üzere, ekolojik dengenin korunması, her türlü bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi ile kullanılacak girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi ve bu ürünlerin işlenmesi, depolanması ile kontrolünü amaçlayan, tarımdaki çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern üretim tekniklerini kullanmayı bilen “Organik Tarım Teknikeri” yetiştirmektir.
Hedef
Bitkisel ve hayvansal üretim ile yetiştirmeye ilgili, açık havada çalışmaktan hoşlanan, dikkatli, sorumlu ve dışa dönük, inceleme ve araştırmaya meraklı, tertipli çalışabilen, düzenli ve kurallara uygun çalışan, risk alabilen, sorunlara çözüm üretebilen, doğal yaşam ve çevre duyarlılığına sahip, bedence sağlam sorumluluklarının bilincinde, etik değerlere bağlı, özenli, yaratıcı ve eleştirisel düşünme gücüne sahip olan, toplumsal olaylara duyarlı olan, farklılıklara ve insan haklarına saygılı organik tarım teknikerleri yetiştirmektir.
Kayıt Kabul Koşulları
Üniversitemize programda mevcut olan (toplam 120 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve mezun olabilmeleri için öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden olmaları gerekmektedir.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Programdan mezun olanlar, Organik Tarım Ön Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadır.
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
Programdan mezun olanlar, Organik Tarım Ön Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadır.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Bölümden mezun olan öğrencilerimiz için Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile birçok lisans programına ve Açık Öğretim Fakültesinin belirtilen bölümlerine üçüncü sınıftan itibaren geçiş hakları bulunmaktadır.
Staj
30 İş günü olmak kaydı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına Bağlı İl ve İlçe Müdürlükleri, Özel Organik Tarım İşletmeleri, Özel Tarım Firmaları
Uygulamalı Ders
Bu programda uygulamalı ders bulunmamaktadır.
İş Yeri Eğitimi
Tarlada organik üretim ve yönetim konusunda deneyim kazanacaklardır.
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Programda bütünleşik, çift anadal ve yandal gibi olanaklar sonucunda farklı bir diploma alınıyorsa bunlarda belirtilmelidir.
İstihdam Olanakları
Bölüm mezunlarının istihdam alanları oldukça geniştir. Programımızdan mezun olanlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı tarım il ve ilçe müdürlüklerinde tekniker olarak, organik tarım işletmelerinde tekniker olarak, organik üretime girdi (tohum, organik gübre, organik tarımsal mücadele) sağlayacak özel sektör kuruluşlarında tekniker olarak, Organik ürün sertifikası veren kuruluşlarda, küçük ve orta ölçekli tarıma dayalı sanayiler ve KOBİ’lerde istihdam edilebilirler.