GM006 Alkolsüz İçeceklerin Kimyası ve Teknolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM006
Ad Alkolsüz İçeceklerin Kimyası ve Teknolojisi
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ASİYE AKYILDIZ


Dersin Amacı

Bu dersin amacı alkolsüz içeceklerin kimyası ve teknolojisi hakkında bilgi vermektir.

Dersin İçeriği

Bu ders; içecek marketindeki yeni yönelimler, meyve ve meyve suyu işleme teknolojisi, karbonhidratlar ve yoğun tatlandırıcılar, diğer içecek bileşenleri, gazsız içecekler, gazlı içecekler, işleme ve paketleme, ambalaj malzemeleri, alkolsüz içecekler ve meyve suları analizleri, bitkisel ekstrakt içeren fonksiyonel içecekler, alkolsüz içecek ve meyve sularındaki sorunlar ve çözümlerini içerir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Alkolsüz İçeceklerin ve Meyve Sularının Kimyası ve Teknolojisi Kitabı (İngilizce)

Notlar

Ders slaytları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenci içecek marketindeki yeni yönelimler, meyve ve meyve suyu işleme teknolojisini bilir.
ÖÇ02 Öğrenci karbonhidratlar ve yoğun tatlandırıcılar, diğer içecek bileşenlerini bilir.
ÖÇ03 Öğrenci gazsız içecekler, gazlı içecekler, işleme ve paketlemesini ve ambalaj malzemelerini bilir.
ÖÇ04 Öğrenci alkolsüz içecekler ve meyve suları analizlerini bilir.
ÖÇ05 Öğrenci bitkisel ekstrakt içeren fonksiyonel içecekler, alkolsüz içecek ve meyve sularındaki sorunlar ve çözümleri bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 2
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Alkolsüz içeceklerin kimyası ve teknolojisine giriş Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 İçecek marketindeki yeni yönelimler Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Meyve ve meyve suyu işleme teknolojisi Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 meyve suyu işleme teknolojisi-1 Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Meyve suyu işleme teknolojisi-2 Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Karbonhidratlar ve yoğun tatlandırıcılar, diğer içecek bileşenleri Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Gazsız içecekler ve teknolojisi Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
9 Gazlı içecekler ve teknolojisi-1 Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Gazlı içecekler ve teknolojisi-2 Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Gazlı içecekler ve paketleme, ambalaj malzemeleri Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Alkolsüz içecekler ve meyve suları analizleri Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
13 Bitkisel ekstrakt içeren fonksiyonel içecekler Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Alkolsüz içecek ve meyve sularındaki sorunlar ve çözümleri-1 Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Alkolsüz içecek ve meyve sularındaki sorunlar ve çözümleri-2 Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, (2016) Editor(s): Philip R. Ashurst Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS