SAİ0035 Balık Yağı Üretim ve Kullanım Teknikleri

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ0035
Ad Balık Yağı Üretim ve Kullanım Teknikleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. MUSTAFA DURMUŞ


Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilerin, balık yağı üretim teknikleri, koruma yöntemleri, Spray dryer kullanımı ve enkapsülasyon elde etmeye yönelik bilgi düzeylerinin artırılması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Su ürünleri işleme teknolojisinde balık yağının önemi, üretimi ve elde etme yöntemleri, balık yağının kullanım teknikleri, elde edilen balık yağlarını koruma yöntemleri hakkında bilgi verilecektir. Ayrıca elde edilen balık yağlarını koruma yöntemlerinden biri olan mikroencapsülasyon (sprey dryer ile kurutarak) ile ilgili uygulamalar yapılacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders notu, internet

Notlar

internet araştırması


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su Ürünlerinde balık yağı elde etme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ02 Balık yağlarını muhafaza yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ03 Spray dryer kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ04 Balık yağlarının enkapsülasyonu hakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ05 Balık yağlarının kaplama materyaller hakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ06 Balık yağının önemi hakkında bilgi sahibi olmak


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Balık yağını tanıma Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Balık yağının önemi Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Balık yağınin insan sağlığı üzerine etkileri Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Balık yağı elde etme yöntemleri 1 Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Balık yağı elde etme yöntemleri 2 Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Elde edilen balık yağlarının muhafazası Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Balık yağlarını koruma muhafazası Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Sınav Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Spray dryer tanıtımı Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Kaplama materyalleri Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Spray dryer uygulaması 1 Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Spray dryer uygulaması 2 Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Balık yağlarının enkapsülasyonu Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Enkapsüle balık yağlarının boyutunun Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Örneklerin saklanması Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS