Genel Bilgi
Kod | SY534 |
Ad | Balık Besleme Stratejileri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı öğrencileri; balıklarda kullanılan yemlerin üretimi, endüstriyel üretim modelleri ve ekonomik üretim şekilleri anlamasını, yem ham maddelerini ve yem formulasyonlarını kendi başlarına yapabilmesini sağlar.
Dersin İçeriği
Yem tipleri, üretimi ve katkı maddeleri; Yem alım miktarının belirlenmesi; Yem tüketimi ve balık büyüme performansı; Yem tüketimi, üretim ve tüketim maliyeti; Çevresel etkiler ve besleme modellerinin tanımlanması.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Balıklarda Yem Almı (DOI:10.1002/9780470999516)
Notlar
-Fish Nutrition in Aquaculture -Fish Feed Intake, Feeding Behavior, and the Physiological Response of Apelin to Fasting and Refeeding (https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2021.798903/full)
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Balık yemlerini ve ham maddelerini öğrenir |
ÖÇ02 | Balık yemlerini ve balıkların beslenme alışkanlıklarını anlar |
ÖÇ03 | Ticari balık yemlerini formulize edebilir ve ekonomik balık yemlerininin üretimin yapabilir |
ÖÇ04 | Besleme stratejilerini duruma göre ayarlayabilir |
ÖÇ05 | Balıkların besleme stratejilerini kavrar. |
ÖÇ06 | Besleme ve besleme teknikleri ile ilgili temel becerilere sentezler. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. | 1 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. | 1 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. | 2 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | 2 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. | 2 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. | 2 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Yem tipleri | Tartışma/Performans | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
2 | Yem üretimi ve katkı maddeleri | Tartışma/Performans | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
3 | Alternatif katkı maddeleri | Tartışma/Performans | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme , Tartışma |
4 | Yem alım miktarının belirlenmesi | Tartışma/Performans | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
5 | Yem tüketimi ve balık büyüme performansı | Tartışma/Performans | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
6 | Yem tüketimi ve yem emilimi | Tartışma/Performans | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Yem üretim ve tüketim maliyeti I | Tartışma/Performans | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
8 | Ara Sınav | Tartışma/Performans | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav, Ödev |
9 | Yem tüketimi ve modelleme | Tartışma/Performans | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
10 | Yem üretim ve tüketim maliyeti III | Tartışma/Performans | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Yemlerin stratejik kullanımı | Tartışma/Performans | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme |
12 | Yem tüketiminin mevsimsel değişimleri | Tartışma/Performans | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Yem içeriklerine göre stratejiler | Tartışma/Performans | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
14 | Yem formulasyonu ve besleme stratejik modellemeler I (Öğrenci performansları) | Performans-I | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
15 | YEnilikçi formulasyon geliştirme (Öğrenci performansları) | Performans-II | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Tartışma/Performans | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav, Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Tartışma/Performans | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav, Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 159 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,36 | ||
AKTS | 6 AKTS |