SY519 Anaç Stok Yönetimi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ (YL) (TEZLİ)
Kod SY519
Ad Anaç Stok Yönetimi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MAHMUT ALİ GÖKÇE
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Dersin amacı, öğrencilere su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinden kuluçkahanelerdeki anaç stok yönetiminin temel prensipleri, anaçlarda besleme ve üremeninin teşvik edilmesi, gamet kalite tespit yöntemleri, gamet saklama ve biyoteknolojik yaklaşımlar gibi özel konularında bilgi kazandırmaktır.

Dersin İçeriği

Bu dersin içeriği Sperm ve yumurta kalitesi, sperm ve yumurta kalitesinin saptanması, sperm ve yumurta kalitesini etkileyen ve belirleyen etmenler, gamet saklama, anaç besleme, anaç stok yönetiminde biyoteknolojik yaklaşımlar, sazan, alabalık, levrek ve çipurada anaç stok yönetimi, çevresel ve hormonal manuplasyonlar konularından oluşmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1. Broodstock Management and Egg and Larval Quality. 1994. Niall R. Bromage ve Ronald J. Roberts. Blackwell Science. 2. Biology of fish, Carl E. Bond, Saunders College Publishing. 3. Balık besleme yem teknolojisi, Belgin Hoşsucu, Ali Yıldırım Korkut ve Aysın Kop. Ege Üniversitesi yayınları

Notlar

Konuyla ilgili güncel makaleler.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gamet kalite ölçütlerini listeler.
ÖÇ02 Balıklarda gamet kalitesini açıklar.
ÖÇ03 Gamet saklamanın etki ve sonuçlarını tanımlar.
ÖÇ04 Farklı türlerin anaç yönetimi yöntemlerini karşılaştırır
ÖÇ05 Farklı biyoteknolojik yaklaşımları ayırt eder.
ÖÇ06 Üreme, çevre ve besleme arasındaki ilişkiyi açıklar
ÖÇ07 Üreme, hormonal ve çevresel manüplasyonlar arasındaki ilşkileri analiz eder
ÖÇ08 Levrek, çipura ve alabalık gibi türlerde uygulanan anaç stok yönetim modellerini açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak analiz eder. 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri listeler.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Balıklarda üreme ve yetiştiricilik Ön hazırlık ihtiyacı yoktur Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Gamet saklamanın nedenleri, koşulları, etkileri ve sonuçları. Broodstock management adlı kaynak ve ilgili makalelerden ön hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Sperm kalitesi ve etkileyen etmenler. Broodstock management adlı kaynak ve ilgili makalelerden ön hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Yumurta kalitesi ve etkileyen etmenler. Broodstock management adlı kaynak ve ilgili makalelerden ön hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Anaç stok besleme. Broodstock management, balık besleme yem teknolojisi I kaynaklarıyla ön hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Yumurta lipidlerinin orjinleri ve fonksiyonları. Anaç yönetimi, balık yetiştiriciliği, balık biyolojisi ve ihtiyoloji gibi kaynaklardan ön hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
7 Anaç stok ve stress ilişkisi. Anaç stok yönetimi, balık yetiştiriciliği, balık biyolojisi ve ihtiyoloji gibi kaynaklardan ön hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi
9 Anaç stok yönetiminde biyoteknolojik yaklaşımlar. Anaç stok yönetimi kitabi ile ön hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
10 Mikrobiyel çevre ve yumurta ve sperm ilişkisi. Anaç stok yönetimi kitabi ile ön hazırlık ve makale irdeleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
11 Çevresel ve hormonal manuplasyonlar Broodstock management, biology of fish kitaplarıyla ön hazırlık ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
12 Levreklerde anaç stok yönetimi İlgili balık türüyle ilgili yapılmış çalışmaların değerlendirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay
13 Çipuralarda anaç stok yönetimi İlgili balık türüyle ilgili yapılmış çalışmaların değerlendirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Sazan ve tilapialarda anaç stok yönetimi. İlgili balık türüyle ilgili yapılmış çalışmaların değerlendirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Alabalıklarda anaç stok yönetimi İlgili balık türüyle ilgili yapılmış çalışmaların değerlendirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 24.02.2025 03:05