SY505 Principles of Aquaculture

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SY505
Ad Principles of Aquaculture
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. METİN KUMLU


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı bazı temel prensipler üzerine yoğunlaşarak öğrencilerin bazı konularda uzmanlaşırken akvakültürde resmin tamamını görmeye devam etmelerine yardımcı olmaktır.

Dersin İçeriği

Bu ders; akvakültürün önemi, güncel durumu, su kaynakları, yetiştiricilik sistemleri, su dezenfeksiyon ve sterilizasyon teknikleri, havuz tipleri, kafesler, diğer yetiştiricilik teknikleri, biyofiltreler, havalandırma teknikleri, besin maddeleri, su kalite parametreleri ve su kalite yönetimi, besleme, yemleme stratejileri, enerji ve büyüme, yemleme oranları, gübreleme ve primer prodüktivite, üremenin uyarılma yöntemleri gibi akvakültürde bazı temel konulara eğilmektedir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Principles of Aquaculture

Notlar

Fundamentals of Aquaculture


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Güncel akvakültür uygulamaları hakkında bilgilidir
ÖÇ02 Yaygın olarak kullanılan akvakültür sistemlerini bilir
ÖÇ03 Akvakültür yapılan su kaynaklarının ne olduklarının farkındadır
ÖÇ04 Su dezenfeksiyon ve sterilizaston teknikleri hakkında güncel bilgilere sahiptir
ÖÇ05 Havuzlarda yetiştiricilik tekniklerini bilir
ÖÇ06 Kafeslerde yetiştiricilik tekniklerini bilir
ÖÇ07 Diğer yetiştiricilik sistemlerinin farkındadır
ÖÇ08 Gübrelemenin amaçlarını ve yöntemlerini bilir
ÖÇ09 Su kalite parametreleri ve su yönetimini anlar ve yorumlayabilir
ÖÇ10 Beslemenin temel prensiblerinin farkındalığına sahiptir
ÖÇ11 Yemler ve yemleme stratejilerinin önemini kavramıştır
ÖÇ12 Üreme ve üremenin uyarılması tekniklerini bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 1
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Akvakültürün Önemi ve Durumu Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
2 Yetiştiricilik Sistemleri Sunum ve Tartışma Yöntem Seçilmemiş
3 Su Kaynakları Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
4 Su Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon Sistemleri Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 Havuzlarda Yetiştiricilik Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
6 Kafeslerde Yetiştiricilik Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
7 Diğer Yetiştiricilik Sistemleri Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınavlar Soru ve Cevap Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Biyofiltreler ve Nitrifikasyon Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
10 Su Kalite Parametreleri ve Su Yönetimi Sunum ve Tartışma Yöntem Seçilmemiş
11 Besinler ve Gübreleme Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
12 Enerji ve Büyüme Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
13 Besleme Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
14 Yemler ve Yemleme Stratejileri Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
15 Üreme ve Üremenin Uyarılması Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Soru ve Cevap Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Soru ve Cevap Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 14 2 28
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 04.06.2024 06:43