Genel Bilgi
Kod | SY507 |
Ad | The Biology of Penaeid Shrimps |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Belirsiz |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. METİN KUMLU |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı ticari olarak önemli olan penaeid karideslerin biyolojleri hakkında detaylı bilgi vermektir.
Dersin İçeriği
Bu dersin konuları şunlardır; penaeid karideslerin dış morfolojik yapıları, taksonomileri, coğrafik dağılım, fizyolojileri, kabuk değişim mekanizması ve büyüme, sindirim sistemleri ve beslenme özellikleri, kan dolaşım ve solunum sistemleri, üreme fizyolojileri, büyüme ve yaşam döngüleri, çevresel koşullara verdikleri yanıtlar
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
W. Dall, B. J. Hill, P.C. Rothlisberg, D.J. Sharples. 1990. The Biology of the Penaeidae (Advances in Marine Biology, 27). Academic Press, pp. 489.
Notlar
LAB MANUAL, CULTURE OF PENAEID SHRIMP LARVAE/ TREECE AND YATES, 1993; 95pp.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kabuk yapısı ve kabuk değiştirme döngüsü hakkında bilgilidir |
ÖÇ02 | Karideslerin dış morfolojik yapısını bilir |
ÖÇ03 | Karideslerde sindirim sistemi, kan dolaşım sistemi ve solunum sistemleri hakkında bilgi sahibidir |
ÖÇ04 | Karideslerde metabolizma hakkında bilgilidir |
ÖÇ05 | Karideslerde genel fizyoloji, endokrin sistem ve üreme hakkında bilgisi vardır |
ÖÇ06 | Karideslerde büyüme ve yaşam döngüleri hakkında bilgilidir |
ÖÇ07 | Karideslerde beslenme fizyolojisi, besinler ve beslenme hakkında bilgi sahibidir |
ÖÇ08 | Karideslerin davranışları ve predatörleri hakkında fikir sahibidir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar | 1 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. | 1 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. | 3 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. | 1 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. | 2 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. | 2 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Penaeid karideslerin dış morfolojik yapıları | Görsel Sunum ve Tartışma | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
2 | Kabuk yapısı ve kabuk değiştirme döngüsü | Görsel Sunum ve Tartışma | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
3 | Kan dolaşım ve solunum sistemleri | Görsel Sunum ve Tartışma | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
4 | Metabolizma | Görsel Sunum ve Tartışma | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
5 | Karideslerde ozmotik ve iyonik regülasyon | Görsel Sunum ve Tartışma | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
6 | Endokrin Sistem | Görsel Sunum ve Tartışma | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
7 | Üreme | Görsel Sunum ve Tartışma | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Soru ve Cevap | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
9 | Fizyoloji | Görsel Sunum ve Tartışma | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
10 | Büyüme | Görsel Sunum ve Tartışma | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
11 | Yaşam Döngüleri | Görsel Sunum ve Tartışma | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
12 | Beslenme Fizyolojisi | Görsel Sunum ve Tartışma | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
13 | Besinler ve Beslenme | Görsel Sunum ve Tartışma | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
14 | Davranışlar | Görsel Sunum ve Tartışma | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
15 | Karidesler ve Predatörleri | Görsel Sunum ve Tartışma | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sorular ve Cevaplar | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sorular ve Cevaplar | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 6 | 4 | 24 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 154 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,16 | ||
AKTS | 6 AKTS |