SY507 The Biology of Penaeid Shrimps

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SY507
Ad The Biology of Penaeid Shrimps
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. METİN KUMLU
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı ticari olarak önemli olan penaeid karideslerin biyolojleri hakkında detaylı bilgi vermektir.

Dersin İçeriği

Bu dersin konuları şunlardır; penaeid karideslerin dış morfolojik yapıları, taksonomileri, coğrafik dağılım, fizyolojileri, kabuk değişim mekanizması ve büyüme, sindirim sistemleri ve beslenme özellikleri, kan dolaşım ve solunum sistemleri, üreme fizyolojileri, büyüme ve yaşam döngüleri, çevresel koşullara verdikleri yanıtlar

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

W. Dall, B. J. Hill, P.C. Rothlisberg, D.J. Sharples. 1990. The Biology of the Penaeidae (Advances in Marine Biology, 27). Academic Press, pp. 489.

Notlar

LAB MANUAL, CULTURE OF PENAEID SHRIMP LARVAE/ TREECE AND YATES, 1993; 95pp.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kabuk yapısı ve kabuk değiştirme döngüsü hakkında bilgilidir
ÖÇ02 Karideslerin dış morfolojik yapısını bilir
ÖÇ03 Karideslerde sindirim sistemi, kan dolaşım sistemi ve solunum sistemleri hakkında bilgi sahibidir
ÖÇ04 Karideslerde metabolizma hakkında bilgilidir
ÖÇ05 Karideslerde genel fizyoloji, endokrin sistem ve üreme hakkında bilgisi vardır
ÖÇ06 Karideslerde büyüme ve yaşam döngüleri hakkında bilgilidir
ÖÇ07 Karideslerde beslenme fizyolojisi, besinler ve beslenme hakkında bilgi sahibidir
ÖÇ08 Karideslerin davranışları ve predatörleri hakkında fikir sahibidir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 3
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 1
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Penaeid karideslerin dış morfolojik yapıları Görsel Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
2 Kabuk yapısı ve kabuk değiştirme döngüsü Görsel Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
3 Kan dolaşım ve solunum sistemleri Görsel Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
4 Metabolizma Görsel Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 Karideslerde ozmotik ve iyonik regülasyon Görsel Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
6 Endokrin Sistem Görsel Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
7 Üreme Görsel Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınavlar Soru ve Cevap Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Fizyoloji Görsel Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
10 Büyüme Görsel Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
11 Yaşam Döngüleri Görsel Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
12 Beslenme Fizyolojisi Görsel Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
13 Besinler ve Beslenme Görsel Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
14 Davranışlar Görsel Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
15 Karidesler ve Predatörleri Görsel Sunum ve Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sorular ve Cevaplar Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sorular ve Cevaplar Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 6 4 24
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 03.06.2024 02:52