SY508 Freshwater Prawn Farming

6 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SY508
Ad Freshwater Prawn Farming
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. METİN KUMLU
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu ders ile ılıman tatlı su kaynaklarında yetiştiriciliği yaygın olarak yapılan tatlı su karideslerinin biyolojileri ve yetiştiricilik teknikleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır

Dersin İçeriği

Bu derste, tatlısu karidesi yetiştiriciliği ile ilgili olarak; anaç yönetimi, larva yetiştiriciliği, larva yemleri, ön-büyütme sistemleri, büyütme havuzlarının hazırlığı, gübreleme, büyütme sistemleri, besleme ve yemler, havuzlarda yemleme teknikleri, hasat ve pazarlama teknikleri konuları işlenecektir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Kumlu, M. 2000. Karides, İstakoz ve Midye Yetiştiriciliği, Çukurova Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, No. 6. 305 s.

Notlar

FAO. 2002. FARMING FRESHWATER PRAWNS: A manual for the culture of the giant river prawn (Macrobrachium rosenbergii). FAO FISHERIES TECHNICAL PAPER 428.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Tatlısu karides türleri ve yetiştiricilik potansiyellerini bilir
ÖÇ02 Tatlısu karideslerinin biyolojileri hakkında bilgilidir
ÖÇ03 Yetiştiricilik teknikleri hakkında fikir sahibidir
ÖÇ04 Anaçların nasıl olgunlaştırılıp yumurtlatıldıklarını bilir
ÖÇ05 Larva ve post-larva yetiştiricilik teknikleri hakkında bilgilidir
ÖÇ06 Büyütme sistemlerinde toprak havuzlarda nasıl yetiştirilmeleri gerektiğini yorumlar
ÖÇ07 Tatlı su karideslerinin hasat tekniklerini bilir
ÖÇ08 Bu sucul canlıların satış metotları hakkında bilgilidir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 1
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 4
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 1
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş Görsel Sunum Hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
2 Tatlı su Karideslerinin Biyolojisi Görsel Sunum Hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
3 Yer Seçimi Görsel Sunum Hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
4 Anaç Yönetimi Görsel Sunum Hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 Kuluçkahane Tasarımı ve Larva Yetiştiriciliği Görsel Sunum Hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
6 Ön-büyütmede Yetiştiricilik Görsel Sunum Hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
7 Havuzların Tasarımı ve Yönetimi Görsel Sunum Hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınavlar Soru ve Cevaplar Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Havuzlarda Su Kalitesi Yönetimi Görsel Sunum Hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
10 Yemler ve Yemleme teknikleri Görsel Sunum Hazırlama Yöntem Seçilmemiş
11 Tatlı Su Karideslerinde Besleme Görsel Sunum Hazırlama Yöntem Seçilmemiş
12 Büyütme teknikleri Görsel Sunum Hazırlama Yöntem Seçilmemiş
13 Canlı Karides Taşıma Görsel Sunum Hazırlama Yöntem Seçilmemiş
14 Hasat Teknikleri Görsel Sunum Hazırlama Yöntem Seçilmemiş
15 Marketing of Prawns Görsel Sunum Hazırlama Yöntem Seçilmemiş
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Soru ve Cevaplar Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Soru ve Cevaplar Yöntem Seçilmemiş


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 14 2 28
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 03.06.2024 02:02