SY029 Su Ürünleri Yemlerinde Alternatif Kaynak Olarak Böceklerin Kullanımı

6 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SY029
Ad Su Ürünleri Yemlerinde Alternatif Kaynak Olarak Böceklerin Kullanımı
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. CELAL ERBAŞ


Dersin Amacı / Hedefi

Bu ders kapsamında, dünya akuakültür sektöründe yaşanmakta olan yem hammaddesi ve özellikle hayvansal protein hammaddesi sıkıntıları hakkında öğrenci bilgilendirilecektir. Balık unu ve bitkisel kaynaklı protein hammaddeleri yerine, balık yemlerinde kullanılması muhtemel böcek unları ve bunların elde edileceği böcekler hakkında bilgiler verilecektir. Çeşitli balıkların beslenmesinde kullanılan böcek ve böcek unlarının bilimsel çalışma örnekleri irdelenerek, sonuçların ticari boyutta kullanılabilirliği tartışılacaktır

Dersin İçeriği

Balık besleme de kullanılan hammaddelerin tanınması, balık beslemede kullanılan balık unu ve önemi, balık beslemede alternatif protein kaynaklarının incelenmesi, alternatif ve sürdürülebilirliği olan böceklerin biyolojik istekleri ve ekolojisi, sürdürülebilirliği olan böceklerden hammadde elde etme yöntemleri, elde edilen böcek unlarının besinsel değerlerinin irdelenmesi, böceklerden elde edilen unların sucul canlılarda kullana bilirliğinin belirlenmesi.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Hossain, M. S., Small, B. C., & Hardy, R. (2023). Insect lipid in fish nutrition: Recent knowledge and future application in aquaculture. Reviews in Aquaculture, 15(4), 1664-1685.. Carvalho, M., Torrecillas, S., Montero, D., Sanmartín, A., Fontanillas, R., Farías, A., ... & Izquierdo, M. (2023). Insect and single-cell protein meals as replacers of fish meal in low fish meal and fish oil diets for gilthead sea bream (Sparus aurata) juveniles. Aquaculture, 566, 739215. Rimoldi, S., Ceccotti, C., Brambilla, F., Faccenda, F., Antonini, M., & Terova, G. (2023). Potential of shrimp waste meal and insect exuviae as sustainable sources of chitin for fish feeds. Aquaculture, 567, 739256.

Notlar

Uluslar Arası makaleller


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Balık beslemede kullanılan böcekleri tanıyabilecektir
ÖÇ02 Böceklerde ya da herhangi bir hammaddede besinsel içeriklerin hangi metotlarla yapılabilecek beceri edinir
ÖÇ03 Balık besleme çalışmalarında böcek unlarının rasyonlara hangi oranlarda katılımını sağlayacak beceriyi kazanır
ÖÇ04 Balık beslemede kullanılan böceklerin üretimlerini yapabilecektir.
ÖÇ05 Böcek unlarının sanaai sektöründe kullanılabilirliği becerisini edinir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Balıklarda beslenme alışkanlıkları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma, Anlatım
2 Balık unu ve yaşanan problemler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
3 Yem hammaddeleri ve analiz yöntemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Böcek unları ve kaynakları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Böcek unlarının besin değerleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Tartışma
6 Böcek unlarında sindirim problemi kitin Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma
7 Ara ödev dağılımı, genel tekrar Sınav hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınavlar Sınav Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kara Asker sineği (BSF) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 İpek böceği (Bombyx mori) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Çekirge (Schisocerca gregaria) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Cırcır böceği (Gymnogryllus lucens) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunmas Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Beyaz karınca (Macrotermes bellicocus) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Tenebrio molitor, Annelid Üretimi ve Nematod üretimi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Genel tekrar, tartışma ve değerlendirme Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 18 36
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü (Saat) 160
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,40
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 21.05.2024 03:23