Genel Bilgi
Kod | SY030 |
Ad | Su Ürünleri Yemlerinde Enzimler ve Kullanımı |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 4-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 4 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Belirsiz |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. CELAL ERBAŞ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Genel hedef, in vivo ve in vitro ortamda enzimlerin davranışının anlaşılmasını sağlamaktır. Bu ders, hücrelerdeki enzimlerden izole enzimlere kadar geniş bir aralıktaki enzim davranış ve özelliklerini açıklamayı hedeflemektedir. Balık beslenmesinde özellikle larval ve yavru boydaki balıkların formüle yemlerinden daha etkili yararlanılabilmesi için enzimlerin öneminin ortaya koyulması. Balık beslenmesinde kullanılan enzimelerin ve alternatif olarak kullanılan probiyotik, prebiyotik ve bakteri yan ürünlerinin belirlenmesi, kullanılan hammaddelerin balığın sağlık ve hayatta kalmadaki rollerinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Dersin İçeriği
Balık beslenmesinde kullanılan farklı enzimlerin incelenmesi. Balık beslemedeki enzimlerin yeri ve öneminin öğrenilmesi. Enzimlerin balık beslemede etki alanlarının bilinmesi. Enzimlerin Ph değerlerinin belirlenmesi ve uygulama yöntemlerinin nasıl olacağının irdelenmesi. Enzimlere alternatif sindirim artırıcı probiyotik, prebiyotik ve bazı bakterilerin yan ürünlerinlerin kullanılabilirliğini öğrenmek. Balık yemlerinde enzim kaynakları, Balık yemlerinde ve balık beslemede enzim eksikliklerinde karşılaşılan problemler.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Gatlin, DM ve Li, P. (2023). Alternatif protein kaynaklarının besin değerini artırmak için diyet katkı maddelerinin kullanılması. Su ürünleri diyetlerinde alternatif protein kaynakları (s. 501-522). CRC Basın. Gopalraaj, J., Velayudhannair, K., Arockiasamy, JP ve Radhakrishnan, DK (2023). Balıklarda proteazların diyet takviyesinin büyüme, sindirim enzimleri, oksidatif stres ve bağırsak morfolojisi üzerindeki etkisi – Bir inceleme. Su Ürünleri Uluslararası , 1-21. Borges, S., Odila, J., Voss, G., Martins, R., Rosa, A., Couto, JA, ... ve Pintado, M. (2023). Balık yan ürünleri: dairesel biyoaktif hidrolizatlar üretmek için bir enzim kaynağıdır. Moleküller , 28 (3), 1155. Chu, JH (2023). Çeşitli Lipid Kaynaklarının ve L-Karnitin İlavesinin Köpek Kabuklu Larvası Laevistrombus canarium'un Büyüme Performansı, Vücut Kompozisyonu ve Antioksidan Enzim Yeteneği Üzerine Etkileri. Su Ürünleri Araştırmaları , 2023 . Kitap, Bilimsel makale ve Sunumlar
Notlar
Diğer Uluslar arası makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Enzimleri tanımlar ve enzimleri sınıflandırır |
ÖÇ02 | Hangi enzimlerin balıklarda büyümede etkisini öğrenir |
ÖÇ03 | Balık beslemede yemlerin sindirimini artıran enzimleri bilir |
ÖÇ04 | Enzimlerin etki mekanizmasını öğrenir ve bilir |
ÖÇ05 | Enzimlerin nasıl ve hangi yöntemler ile elde edileceğini bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. | 2 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. | 2 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. | 2 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Enzimlerin tanımı ve moleküler yapısı | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Enzim kaynakları: Mikroorganizmalar (Bakteri, küf ve maya) | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma |
3 | Enzimlerin izolasyonu, saflaştırılması ve karakterize edilmesi | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Enzimleri endüstriyel düzeyde kullanabilme | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma |
5 | Balıklarda sindirim mekanizmasında enzimlerin rolü | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Balık beslemede kullanılan enzimlerin yapısı | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Ara ödev dağılımı, genel tekrar | Sınav hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Sınav hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Deniz balıklarında Enzimlerin rolü | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Tatlısu balıklarında Enzimlerin rolü | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösterip Yaptırma |
11 | Probiyotikler, Prebiyotikler ve Özellikleri | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma |
12 | Bakteri Yan Ürünleri ve Özellikleri | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Balık besleme de sindirimin artırılması | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma |
14 | Balık beslemede enzim eksikliklerinde karşılaşılan problemler | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma |
15 | Genel tekrar, tartışma ve değerlendirme | Sınav hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 18 | 36 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 6 | 6 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 160 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,40 | ||
AKTS | 6 AKTS |