SY030 Su Ürünleri Yemlerinde Enzimler ve Kullanımı

6 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SY030
Ad Su Ürünleri Yemlerinde Enzimler ve Kullanımı
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. CELAL ERBAŞ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Genel hedef, in vivo ve in vitro ortamda enzimlerin davranışının anlaşılmasını sağlamaktır. Bu ders, hücrelerdeki enzimlerden izole enzimlere kadar geniş bir aralıktaki enzim davranış ve özelliklerini açıklamayı hedeflemektedir. Balık beslenmesinde özellikle larval ve yavru boydaki balıkların formüle yemlerinden daha etkili yararlanılabilmesi için enzimlerin öneminin ortaya koyulması. Balık beslenmesinde kullanılan enzimelerin ve alternatif olarak kullanılan probiyotik, prebiyotik ve bakteri yan ürünlerinin belirlenmesi, kullanılan hammaddelerin balığın sağlık ve hayatta kalmadaki rollerinin incelenmesi amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Balık beslenmesinde kullanılan farklı enzimlerin incelenmesi. Balık beslemedeki enzimlerin yeri ve öneminin öğrenilmesi. Enzimlerin balık beslemede etki alanlarının bilinmesi. Enzimlerin Ph değerlerinin belirlenmesi ve uygulama yöntemlerinin nasıl olacağının irdelenmesi. Enzimlere alternatif sindirim artırıcı probiyotik, prebiyotik ve bazı bakterilerin yan ürünlerinlerin kullanılabilirliğini öğrenmek. Balık yemlerinde enzim kaynakları, Balık yemlerinde ve balık beslemede enzim eksikliklerinde karşılaşılan problemler.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Gatlin, DM ve Li, P. (2023). Alternatif protein kaynaklarının besin değerini artırmak için diyet katkı maddelerinin kullanılması. Su ürünleri diyetlerinde alternatif protein kaynakları (s. 501-522). CRC Basın. Gopalraaj, J., Velayudhannair, K., Arockiasamy, JP ve Radhakrishnan, DK (2023). Balıklarda proteazların diyet takviyesinin büyüme, sindirim enzimleri, oksidatif stres ve bağırsak morfolojisi üzerindeki etkisi – Bir inceleme. Su Ürünleri Uluslararası , 1-21. Borges, S., Odila, J., Voss, G., Martins, R., Rosa, A., Couto, JA, ... ve Pintado, M. (2023). Balık yan ürünleri: dairesel biyoaktif hidrolizatlar üretmek için bir enzim kaynağıdır. Moleküller , 28 (3), 1155. Chu, JH (2023). Çeşitli Lipid Kaynaklarının ve L-Karnitin İlavesinin Köpek Kabuklu Larvası Laevistrombus canarium'un Büyüme Performansı, Vücut Kompozisyonu ve Antioksidan Enzim Yeteneği Üzerine Etkileri. Su Ürünleri Araştırmaları , 2023 . Kitap, Bilimsel makale ve Sunumlar

Notlar

Diğer Uluslar arası makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Enzimleri tanımlar ve enzimleri sınıflandırır
ÖÇ02 Hangi enzimlerin balıklarda büyümede etkisini öğrenir
ÖÇ03 Balık beslemede yemlerin sindirimini artıran enzimleri bilir
ÖÇ04 Enzimlerin etki mekanizmasını öğrenir ve bilir
ÖÇ05 Enzimlerin nasıl ve hangi yöntemler ile elde edileceğini bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Enzimlerin tanımı ve moleküler yapısı Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Enzim kaynakları: Mikroorganizmalar (Bakteri, küf ve maya) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma
3 Enzimlerin izolasyonu, saflaştırılması ve karakterize edilmesi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Enzimleri endüstriyel düzeyde kullanabilme Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma
5 Balıklarda sindirim mekanizmasında enzimlerin rolü Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Balık beslemede kullanılan enzimlerin yapısı Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Ara ödev dağılımı, genel tekrar Sınav hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Deniz balıklarında Enzimlerin rolü Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Tatlısu balıklarında Enzimlerin rolü Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
11 Probiyotikler, Prebiyotikler ve Özellikleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma
12 Bakteri Yan Ürünleri ve Özellikleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Balık besleme de sindirimin artırılması Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma
14 Balık beslemede enzim eksikliklerinde karşılaşılan problemler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma
15 Genel tekrar, tartışma ve değerlendirme Sınav hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 18 36
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü (Saat) 160
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,40
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 21.05.2024 04:12