SY028 Balıklarda Gastrointestinal Mikrobiyota ve Analiz Yöntemleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SY028
Ad Balıklarda Gastrointestinal Mikrobiyota ve Analiz Yöntemleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Miray ETYEMEZ BÜYÜKDEVECİ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Balıklarda gastrointestinal sistem hakkında detaylı bilgi edindirmek, gastrointestinal mikrobiyotada bulunan mikroorganizmalar ve fonksiyonel görevleri hakkında bilgi sağlamak, balık sağlığı açısından mikrobiyotanın hastalık etmenleri üzerine etki rollerinin incelenmesi ve mikrobiyotanın tanımlanmasında kullanılan yöntemlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Mikrobiyotanın tanımı, Balıklarda sindirim sisteminin yapısı, beslenmeye bağlı olarak bağırsak yapısındaki farklılıklar, Balıklarda bağırsak mikrobiyotasını oluşturan mikroorganizma grupları, Balık bağırsak mikrobiyotasını etkileyen faktörler, Balık bağırsağı mikrobiyomunun fizyolojisi ve bağışıklıktaki rolü, Beslenmede bağırsak mikrobiyotasının işlevi, Balık hastalıklarında bağırsak mikrobiyotasının rolü, Bağırsak mikrobiyotasının manipülasyonunda kullanılan yöntemler, Balık bağırsağı mikrobiyomunun metagenomik çalışmaları, Balıkların bağırsak mikrobiyal topluluklarının 16S rRNA gen dizisi analiziyle tespiti, Balıklarda bağırsak mikrobiyotasının değerlendirilmesine ilişkin güncel araştırmaların incelenmesi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders Notları Romero, J., Ringø, E., & Merrifield, D. L. (2014). The gut microbiota of fish. Aquaculture nutrition: Gut health, probiotics and prebiotics, 75-100. Yukgehnaish, K., Kumar, P., Sivachandran, P., Marimuthu, K., Arshad, A., Paray, B. A., & Arockiaraj, J. (2020). Gut microbiota metagenomics in aquaculture: factors influencing gut microbiome and its physiological role in fish. Reviews in Aquaculture, 12(3), 1903-1927. López Nadal, A., Ikeda-Ohtsubo, W., Sipkema, D., Peggs, D., McGurk, C., Forlenza, M., ... & Brugman, S. (2020). Feed, microbiota, and gut immunity: using the zebrafish model to understand fish health. Frontiers in Immunology, 11, 512428. Pérez, T., Balcázar, J. L., Ruiz-Zarzuela, I., Halaihel, N., Vendrell, D., de Blas, I., & Múzquiz, J. L. (2010). Host–microbiota interactions within the fish intestinal ecosystem. Mucosal immunology, 3(4), 355-360.

Notlar

güncel makaler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Mikrobiyotada bulunan mikroorganizma gruplarına ait temel bilgi edinir
ÖÇ02 Balıklarda gastrointestinal mikrobiyota kavramını tanımlar
ÖÇ03 Balıklarda bağırsak mikrobiyotasını etkileyen föktörler konusunda bilgi edinir
ÖÇ04 Balık bağırsağından DNA izolasyon protokolünü uygulama becerisi edinir
ÖÇ05 Bağırsak mikrobiyotasının analizinde kullanılan yeni nesil DNA sekanslama yöntemlerinin temel prensiplerini açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mikrobiyotanın tanımı Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Balıklarda sindirim sisteminin yapısı, beslenmeye bağlı olarak bağırsak yapısındaki farklılıklar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Balıklarda bağırsak mikrobiyotasını oluşturan mikroorganizma grupları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Balık bağırsak mikrobiyotasını etkileyen faktörler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Balık bağırsağı mikrobiyomunun fizyolojisi ve bağışıklıktaki rolü Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Beslenmede bağırsak mikrobiyotasının işlevi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Ara ödev dağılımı, genel tekrar Sınav hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınavlar Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Balık hastalıklarında bağırsak mikrobiyotasının rolü Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Bağırsak mikrobiyotasının manipülasyonunda kullanılan methodlar; Probiyotikler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Balık bağırsağı mikrobiyomunun metagenomik çalışmaları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Balıkların bağırsak mikrobiyal topluluklarının 16S rRNA gen dizi analiziyle tespiti Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Balıklarda bağırsak mikrobiyotasının değerlendirilmesine ilişkin güncel araştırmaların incelenmesi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Bağırsak dokudan DNA izolasyon protokolü Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Genel tekrar Sınav hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 15 30
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 162
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,48
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 25.09.2024 10:37