SY027 Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Probiyotik Seçimi ve Kullanımı

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SY027
Ad Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Probiyotik Seçimi ve Kullanımı
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Miray ETYEMEZ BÜYÜKDEVECİ


Dersin Amacı / Hedefi

Su ürünleri yetiştiriciliğinde probiyotik mikroorganizmalar hakkında detaylı bilgi edindirmek, özellikle balık hastalıkları alanında patojenlere karşı probiyotik mikroorganizmaların seçim kriterleri ve uygulama yöntemleri hakkında bilgi sağlamak ve balık beslenmesinde fonksiyonel yem katkı maddesi olarak kullanılan probiyotiklerin, balıkların büyüme, bağışıklık ve hastalıklara karşı dirençteki rollerinin incelenmesi amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Probiyotiklerin tanımı. Probiyotiklerin etki mekanizmaları. Probiyotik mikroorganizmaların seçim kriterleri. Probiyotiklerin eldesinde kullanılan invitro yöntemler. Potansiyel probiyotik etkilerin konak üzerinde invivo değerlendirilmesi. Su ürünleri yetiştiriciliğinde probiyotiklerin uygulama yöntemleri. Su ürünleri yetiştiriciliğinde probiyotiklerin uygulama dozları. Su ürünleri yetiştiriciliği için probiyotik uygulamalarının önemi. Balık hastalıklarının kontrolünde probiyotik uygulamaları. Probiyotiklerin su ürünleri üzerindeki bağışıklık etkileri. Su ürünleri yetiştiriciliğinde probiyotiklerin uygulanmasına ilişkin güncel araştırmaların değerlendirilmesi.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders Notları Austin, B. and Sharifuzzaman, S.M. (2022). Probiotics in Aquaculture. Springer, Dordrecht. Merrifield, D. L., & Ringo, E. (Eds.). (2014). Aquaculture nutrition: gut health, probiotics and prebiotics. John Wiley & Sons. Elumalai, P., Soltani, M., & Lakshmi, S. (Eds.). (2023). Immunomodulators in Aquaculture and Fish Health. CRC Press.

Notlar

güncel makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sucul canlılar için probiyotik mikroorganizma kavramını tanımlar
ÖÇ02 Probiyotiklerin konak tür üzerinde etki mekanizmaları konularında bilgi edinir
ÖÇ03 Probiyotik üretiminde ve eldesinde kullanılan seçim kriterlerine ait yöntemleri anlatır ve uygular
ÖÇ04 Diyet yoluyla probiyotik uygulamalarında balık üzerindeki etkilerin değerlendirildiği yöntemleri uygulama becerisi edinir
ÖÇ05 Probiyotiklerin balıkların büyüme performansı, bağışıklık sistemi ve hastalıklara karşı etkisi hakkında temel düzeyde bilgi edinir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Probiyotiklerin tanımı ve tarihçesi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Probiyotiklerin etki mekanizmaları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Probiyotik mikroorganizmaların seçim kriterleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Probiyotiklerin eldesinde kullanılan invitro yöntemler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Potansiyel probiyotik etkilerin konak üzerinde invivo değerlendirilmesi. Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Su ürünleri yetiştiriciliğinde probiyotiklerin uygulama dozları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Ara ödev dağılımı, genel tekrar Sınav hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınavlar Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Su ürünleri yetiştiriciliği için probiyotik uygulamalarının önemi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Probiyotiklerin su ürünleri üzerindeki bağışıklık etkileri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Balık hastalıklarının kontrolünde probiyotik uygulamaları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Su ürünleri yetiştiriciliği için piyasada bulunan ticari probiyotikler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Balık beslemede probiyotiklerin kullanımında güvenilirlik testleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Su ürünleri yetiştiriciliğinde probiyotiklerin uygulanmasına ilişkin güncel araştırmaların değerlendirilmesi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
15 genel tekrar Sınav hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 15 30
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 162
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,48
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 25.09.2024 10:37