DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Bağcılıkta Standardizasyon BB   026 2 2 2.5 6

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Semih TANGOLAR
Dersi Verenler
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bağcılıkta standardizasyonun yararları ile üzüm üretiminin değişik aşamalarındaki standartları öğretmektir.
Dersin İçeriği
Bağcılıkta örnekleme, standardizasyonun yararları, sofralık, şaraplık ve kurutmalık üzümlerde olgunluk standartları, hasat kriterleri, Üzümlerin hasadı, ambalajlanması, depolanması, taşınması. Ambalajlama, pazarlama ile ilgili standartlar, asma fidanı üretimi standartları, çelikler ve aşı kalemleri ile ilgili standartlar.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Standardizasyonun önemi kavranır ve standartlar öğrenir
2) Türkiye de ve dünyada kullanılan standartlar izlenir, yenileri öğrenir, değerlendirir
3) Bağcılıkta kullanılan standartlar arazi ve laboratuar koşullarında öğrenilir
4)
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak, alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebili, derinleştirebilir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilir
2
Bahçe bitkileriyle ilişkili disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır
3
Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanır
4
Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir; özgün bir konuyu araştırabilir, kavrar tasarlar ve uygulayabilir
5
Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir
6
Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır
7
Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur
8
Alanı ile ilgili en az birer adet bilimsel makaleyi ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlayabilme veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilir
9
Disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilir, problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır
10
Yaratıcı ve eleştirel düşünebilme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir
11
Ulusal ve uluslararası platformlarda, yerli ve yabancı uzman kişiler ile alanıyla ilgili konuların tartışılmasında özgün görüşler ortaya koyar, bu görüşleri savunabilir; sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştiril bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir; alanında yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar
12
Alanında özel konularda uzmanlaşır
13
Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma, bunu sürdürebilme, karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Bağcılıkta örnekleme Ders ile ilgili bilgilerin okunması Anlatım
Tartışma
2 Standardizasyonun yararları Ders ile ilgili bilgilerin okunması Anlatım
Tartışma
3 Sofralık üzümlerde olgunluk standartları Ders ile ilgili bilgilerin okunması Anlatım
Tartışma
4 Şaraplık üzümlerde olgunluk standartları Ders ile ilgili bilgilerin okunması Anlatım
Tartışma
5 Kurutmalık üzümlerde olgunluk standartları Ders ile ilgili bilgilerin okunması Anlatım
Tartışma
6 Ambalajlama Ders ile ilgili bilgilerin okunması Anlatım
Tartışma
7 Depolama ve taşıma Ders ile ilgili bilgilerin okunması Anlatım
Tartışma
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlığı Yazılı Sınav
9 Çelikler ve aşı kalemleri ile ilgili standartlar Ders ile ilgili bilgilerin okunması Anlatım
Tartışma
10 Asma fidanı standartları Ders ile ilgili bilgilerin okunması Anlatım
Tartışma
11 Yetiştiricilikte standartlar Ders ile ilgili bilgilerin okunması Anlatım
Tartışma
12 El aletlerinde standartlar Ders ile ilgili bilgilerin okunması Anlatım
Tartışma
13 Toprak işleme aletlerinde standartlar Ders ile ilgili bilgilerin okunması Anlatım
Tartışma
14 Makine standartları Ders ile ilgili bilgilerin okunması Anlatım
Tartışma
15 Kalıntı standartları Ders ile ilgili bilgilerin okunması Anlatım
Tartışma
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar