DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Koyunlarda et üretimi için ıslah yöntemleri ZO   001 1 3 3 6

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Nazan KOLUMAN
Dersi Verenler
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Koyun yetiştiriciliğinde et üretiminin artırılmasına yönelik olarak yapılması gerekli olan ıslah çalışmaları anlatılmaktadır.
Dersin İçeriği
Koyunculuk, et üretimi, ıslah yöntemleri, melezleme, seleksiyon

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Et tipi koyunları bilir
2) Koyun etinin önemini bilir
3) Et üretimin artırmaya yönelik ıslah metodlarını bilir
4) Koyunlarda et üretimini nasıl artıracağını bilir
5) Koyunlarda etin ekonomik açıdan önemini analiz eder
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır
2
Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar
3
Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır
4
Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır
5
Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır
6
Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır
7
Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır
8
Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır
9
Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır
10
Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Dünyada et üretimi için yetiştirilen koyunlar Dersle ilgili materyali okur Anlatım
Ödev
2 Avrupada et üretimi için yetiştirilen koyunlar Dersle ilgili materyali okur Anlatım
Ödev
3 Türkiyede et üretimi için yetiştirilen koyunlar Dersle ilgili materyali okur Anlatım
Ödev
4 Et koyunculuğu sistemleri Dersle ilgili materyali okur Anlatım
Ödev
5 Koyun etinin önemi Dersle ilgili materyali okur Anlatım
Ödev
6 Koyun etinin fiziksel özellikleri Dersle ilgili materyali okur Anlatım
Ödev
7 Uygulama Dersle ilgili materyali okur Anlatım
Ödev
8 Ara Sınav Yazılı Sınav
9 İşletme ziyareti Dersle ilgili materyali okur Anlatım
Ödev
10 Islah metodları Dersle ilgili materyali okur Anlatım
Ödev
11 Uygulama Dersle ilgili materyali okur Anlatım
Ödev
12 Melezleme Dersle ilgili materyali okur Anlatım
Ödev
13 Seleksiyon Dersle ilgili materyali okur Anlatım
Ödev
14 Yürütülen ıslah çalışmaları Dersle ilgili materyali okur Anlatım
Ödev
15 Genel değerlendirme Dersle ilgili materyali okur Yazılı Sınav
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sözlü Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar