DERS BİLGİLERİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Ders | Kodu | Yarıyıl | Ders Süresi | Kredi | AKTS |
Gıda İşleme Makinaları | ZFS 312 | 6 | 2 | 2 | 3 |
Ön Koşul Dersleri | |
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar | None |
Dersin Dili | Türkçe ![]() |
|||
Dersin Seviyesi | Lisans | |||
Dersin Türü | Seçmeli | |||
Dersin Koordinatörü | Prof. Dr. Mehmet Serdar ÖZTEKİN | |||
Dersi Verenler |
|
|||
Dersin Yardımcıları | ||||
Dersin Amacı | Bu dersin amacı temel gıda işleme ekipmanlarını anlatmaktır |
|||
Dersin İçeriği | Hammadde hazırlık, taşıma-iletim tekniği, kabuk soyma makinaları, boyut küçültme makinaları, karıştırma makinaları, seperatörler, radyasyon-elektrik-basınç uygulama sistemleri, pastörizasyon, sterilizasyon, ekstrüzyon, kurutma ve soğutma sistemleri |
Dersin Öğrenme Kazanımları |
---|
1) Temel ürün işleme yöntemlerini öğrenir |
2) Gıda makinaları tasarımına etkili değişkenleri tanır |
3) Farklı koşullara uygun gıda işleme sistemi seçer |
4) Gıda işleme makinalarında tasarım ve işletmecilik parametrelerine bağlı sorunları çözer |
5) Gıda üretim düzeneklerinin hijyenin önemini öğrenir |
6) |
7) |
8) |
9) |
10) |
11) |
12) |
13) |
14) |
15) |
DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
No | Temel öğrenme Kazanımları | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgiye sahip olur |
X | |||||
2 | Gıda mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki uygulamalarda karmaşık mühendislik problemleri saptar, tanımlar ve bilimsel yöntemlerle çözer |
X | |||||
3 | Gıda ürünleri ve üretim sistemleri ile ilgili bileşen veya proses tasarlama becerisi kazanır |
X | |||||
4 | Gıda mühendisliği ve teknolojisi uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli modern teknik araçları seçme ve kullanma; bu amaçla bilişim teknolojilerinden yararlanır |
X | |||||
5 | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili laboratuvar becerisi kazanma, deney tasarlayabilme, deney yapabilme, veri toplayabilme, sonuçları analiz etme ve yorumlayabilir |
X | |||||
6 | Gıda mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır |
||||||
7 | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili Türkçe sözlü ve yazılı şekilde iletişim kurabilme, rapor yazabilme, iletişim teknolojilerini kullanabilme ve literatürü izleyebilecek, iletişim kurabilecek ve yazabilecek düzeyde İngilizce bilme becerisi kazanır |
||||||
8 | Yaşam boyu öğrenme gerekliliğinin bilincinde olma ve gıda mühendisliği alanında kendini sürekli geliştirerek yeniler |
||||||
9 | Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma ve meslek etiği bilincini kazanır |
||||||
10 | Proje tasarlama ve yönetme bilgilerini kullanarak, gıda mühendisliği uygulamalarına ilişkin yeni fikirler geliştirme ve gerçekleştirilmesi yönünde girişimde bulunur |
X | |||||
11 | Gıda güvenliği ve kalitesi ile ilgili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler çerçevesinde tüketici sağlığı ve hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahip olur |
X |
DERS AKIŞI | |||
---|---|---|---|
Hafta | Konular | Ön Hazırlık | Yöntem |
1 | Ham madde hazırlık | Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması | Anlatım Tartışma Gösteri Problem Çözme |
2 | Taşıma-iletim | Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması | Anlatım Tartışma Gösteri Problem Çözme |
3 | Kabuk soyma | Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması | Anlatım Tartışma Gösteri |
4 | Boyut küçültme, öğütme | Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması | Anlatım Tartışma Gösteri Problem Çözme |
5 | Karıştırma | Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması | Anlatım Tartışma Gösteri Problem Çözme |
6 | Ayırma | Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması | Anlatım Tartışma Gösteri |
7 | Kurutma | Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması | Anlatım Tartışma Gösteri Problem Çözme |
8 | Ara Sınav | Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması | Yazılı Sınav |
9 | Soğutma | Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması | Anlatım Tartışma Gösteri |
10 | Ekstraksiyon | Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması | Anlatım Tartışma Gösteri |
11 | Pastörizasyon | Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması | Anlatım Tartışma Gösteri Problem Çözme |
12 | 2. Ara Sınav | Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması | Anlatım Tartışma Gösteri |
13 | Ekipman seçiminde karar verme süreci | Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması | Anlatım Tartışma Gösteri |
14 | Örnek işletme ziyareti | Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması | Anlatım Soru-Cevap Tartışma |
15 | Problem çözüm | Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması | Soru-Cevap Problem Çözme |
16-17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması | Yazılı Sınav |
KAYNAKLAR | |
---|---|
Ders Notu | |
Diğer Kaynaklar |