DERS BİLGİLERİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Ders | Kodu | Yarıyıl | Ders Süresi | Kredi | AKTS |
Meyve Sebze İşleme Teknolojisi * | GM 419 | 7 | 3 | 4 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar | None |
Dersin Dili | Türkçe ![]() |
|||
Dersin Seviyesi | Lisans | |||
Dersin Türü | Seçmeli | |||
Dersin Koordinatörü | Prof. Dr. Asiye AKYILDIZ | |||
Dersi Verenler |
|
|||
Dersin Yardımcıları | ||||
Dersin Amacı | Dersin amacı öğrencilere meyve ve sebze işleme teknolojisi prensipleri ve uygulama alanları hakkında bilgi vermektir. |
|||
Dersin İçeriği | Meyve ve sebzelerin bileşimi ve bozulma etmenleri ve mekanizmalarını, soğukta muhafaza tekniği, meyve suyuna işleme tekniği ve diğer meyve ve sebze işleme teknolojisi prensipleri ve uygulama alanları hakkında bilgi vermektir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları |
---|
- |
DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
No | Temel öğrenme Kazanımları | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgiye sahip olur |
X | |||||
2 | Gıda mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki uygulamalarda karmaşık mühendislik problemleri saptar, tanımlar ve bilimsel yöntemlerle çözer |
X | |||||
3 | Gıda ürünleri ve üretim sistemleri ile ilgili bileşen veya proses tasarlama becerisi kazanır |
X | |||||
4 | Gıda mühendisliği ve teknolojisi uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli modern teknik araçları seçme ve kullanma; bu amaçla bilişim teknolojilerinden yararlanır |
X | |||||
5 | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili laboratuvar becerisi kazanma, deney tasarlayabilme, deney yapabilme, veri toplayabilme, sonuçları analiz etme ve yorumlayabilir |
X | |||||
6 | Gıda mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır |
X | |||||
7 | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili Türkçe sözlü ve yazılı şekilde iletişim kurabilme, rapor yazabilme, iletişim teknolojilerini kullanabilme ve literatürü izleyebilecek, iletişim kurabilecek ve yazabilecek düzeyde İngilizce bilme becerisi kazanır |
X | |||||
8 | Yaşam boyu öğrenme gerekliliğinin bilincinde olma ve gıda mühendisliği alanında kendini sürekli geliştirerek yeniler |
X | |||||
9 | Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma ve meslek etiği bilincini kazanır |
X | |||||
10 | Proje tasarlama ve yönetme bilgilerini kullanarak, gıda mühendisliği uygulamalarına ilişkin yeni fikirler geliştirme ve gerçekleştirilmesi yönünde girişimde bulunur |
X | |||||
11 | Gıda güvenliği ve kalitesi ile ilgili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler çerçevesinde tüketici sağlığı ve hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahip olur |
X |
DERS AKIŞI | |||
---|---|---|---|
Hafta | Konular | Ön Hazırlık | Yöntem |
1 | Meyve ve sebzelerin bileşimi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması | İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. | |
2 | Bozulma etmenleri ve mekanizmaları ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması | İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. | |
3 | Soğukta muhafaza teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması | İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. | |
4 | Meyve suyu işlemede ön işlemler ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması | İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. | |
5 | Meyve suyu işlemede mayşeye uygulanan işlemler ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması | İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. | |
6 | Meyve suyu işlemede presleme, durultma ve filtrasyon teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması | İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. | |
7 | Meyve suyu işlemede konsantrasyon teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması | İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. | |
8 | Ara Sınav | Sınava kadar konular | |
9 | Meyve ve sebzelerin ön hazırlık işlemleri | İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. | |
10 | Dondurarak dayandırma ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması | İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. | |
11 | Konserve teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması | İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. | |
12 | Konserve teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması | İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. | |
13 | Domates salçası işleme teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması | İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. | |
14 | Reçel ve marmelat işleme teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması | İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. | |
15 | Kurutma teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması | İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. | |
16-17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınava hazırlanmak |
KAYNAKLAR | |
---|---|
Ders Notu | |
Diğer Kaynaklar |