DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Meyve Sebze İşleme Teknolojisi * GM   419 7 3 4 5

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Asiye AKYILDIZ
Dersi Verenler
Prof. Dr.ASİYE AKYILDIZ1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Dersin amacı öğrencilere meyve ve sebze işleme teknolojisi prensipleri ve uygulama alanları hakkında bilgi vermektir.
Dersin İçeriği
Meyve ve sebzelerin bileşimi ve bozulma etmenleri ve mekanizmalarını, soğukta muhafaza tekniği, meyve suyuna işleme tekniği ve diğer meyve ve sebze işleme teknolojisi prensipleri ve uygulama alanları hakkında bilgi vermektir.

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgiye sahip olur
X
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki uygulamalarda karmaşık mühendislik problemleri saptar, tanımlar ve bilimsel yöntemlerle çözer
X
3
Gıda ürünleri ve üretim sistemleri ile ilgili bileşen veya proses tasarlama becerisi kazanır
X
4
Gıda mühendisliği ve teknolojisi uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli modern teknik araçları seçme ve kullanma; bu amaçla bilişim teknolojilerinden yararlanır
X
5
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili laboratuvar becerisi kazanma, deney tasarlayabilme, deney yapabilme, veri toplayabilme, sonuçları analiz etme ve yorumlayabilir
X
6
Gıda mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır
X
7
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili Türkçe sözlü ve yazılı şekilde iletişim kurabilme, rapor yazabilme, iletişim teknolojilerini kullanabilme ve literatürü izleyebilecek, iletişim kurabilecek ve yazabilecek düzeyde İngilizce bilme becerisi kazanır
X
8
Yaşam boyu öğrenme gerekliliğinin bilincinde olma ve gıda mühendisliği alanında kendini sürekli geliştirerek yeniler
X
9
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma ve meslek etiği bilincini kazanır
X
10
Proje tasarlama ve yönetme bilgilerini kullanarak, gıda mühendisliği uygulamalarına ilişkin yeni fikirler geliştirme ve gerçekleştirilmesi yönünde girişimde bulunur
X
11
Gıda güvenliği ve kalitesi ile ilgili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler çerçevesinde tüketici sağlığı ve hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahip olur
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Meyve ve sebzelerin bileşimi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır.
2 Bozulma etmenleri ve mekanizmaları ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır.
3 Soğukta muhafaza teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır.
4 Meyve suyu işlemede ön işlemler ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır.
5 Meyve suyu işlemede mayşeye uygulanan işlemler ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır.
6 Meyve suyu işlemede presleme, durultma ve filtrasyon teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır.
7 Meyve suyu işlemede konsantrasyon teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır.
8 Ara Sınav Sınava kadar konular
9 Meyve ve sebzelerin ön hazırlık işlemleri İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır.
10 Dondurarak dayandırma ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır.
11 Konserve teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır.
12 Konserve teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır.
13 Domates salçası işleme teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır.
14 Reçel ve marmelat işleme teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır.
15 Kurutma teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır.
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları sınava hazırlanmak

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar