DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
İş Sağlığı ve Güvenliği ISG   101 1 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet İNCE
Dersi Verenler
Prof. Dr.AHMET İNCE1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
İş Güvenliği kavramının dünyadaki ve ülkemizdeki tarihsel gelişimi, bugünkü iş güvenliği uygulamaları ve ilkeleri hakkında bilgi sahibi olmak.
Dersin İçeriği
İş Sağlığı ve Güvenliği'nin tarihi gelişimi, iş kazası ve meslek hastalıkları ve maliyeti, iş güvenliği kavramı, iş güvenliği çalışmalarının iş gücü verimliliği açısından önemi, iş güvenliğinde temel unsurlar, tehlikelerin kaynakları, iş sağlığı kavramı

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) İş sağlığı ve güvenliği konusundaki temel kavramlar hakkında bilgi sahibi olur
2) İş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenlerini kavrar.
3) İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek amacıyla alınması gereken önlemler hakkında bilgi sahibi olur
4)
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgiye sahip olur
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki uygulamalarda karmaşık mühendislik problemleri saptar, tanımlar ve bilimsel yöntemlerle çözer
X
3
Gıda ürünleri ve üretim sistemleri ile ilgili bileşen veya proses tasarlama becerisi kazanır
X
4
Gıda mühendisliği ve teknolojisi uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli modern teknik araçları seçme ve kullanma; bu amaçla bilişim teknolojilerinden yararlanır
5
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili laboratuvar becerisi kazanma, deney tasarlayabilme, deney yapabilme, veri toplayabilme, sonuçları analiz etme ve yorumlayabilir
6
Gıda mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır
X
7
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili Türkçe sözlü ve yazılı şekilde iletişim kurabilme, rapor yazabilme, iletişim teknolojilerini kullanabilme ve literatürü izleyebilecek, iletişim kurabilecek ve yazabilecek düzeyde İngilizce bilme becerisi kazanır
X
8
Yaşam boyu öğrenme gerekliliğinin bilincinde olma ve gıda mühendisliği alanında kendini sürekli geliştirerek yeniler
9
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma ve meslek etiği bilincini kazanır
X
10
Proje tasarlama ve yönetme bilgilerini kullanarak, gıda mühendisliği uygulamalarına ilişkin yeni fikirler geliştirme ve gerçekleştirilmesi yönünde girişimde bulunur
11
Gıda güvenliği ve kalitesi ile ilgili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler çerçevesinde tüketici sağlığı ve hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahip olur

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 İş sağlığı ve güvenliği tanımı ve amacı, önemi, İşçi sınıfının doğuşu ve İş sağlığı ve güvenliğinin dünyadaki tarihsel gelişimi: Sanayi Devrimi Öncesi Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
2 Sanayi Devrimi ve Sonrasında Dünyada İSG ve gelişim aşamaları, İSG'nin Türkiye'de gelişimi: Osmanlı dönemi, 1.Büyük Millet Meclisi Dönemi, Cumhuriyet dönemi Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
3 Uluslararası İSG Kaynakları: ILO Sözleşmeleri, Avrupa Sosyal Şartı, AB Direktifleri. Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
4 İSG ile ilgili ulusal kuruluşlar ve görevleri: ÇSGB, ÇASGEM, İSGAGEM, SGK, Teftiş Kurulu Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
5 İSG'nin amaçları, uygulanmasında rol alan taraflar, taraflar açısından İSG maliyetlerinin değerlendirilmesi Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
6 Kaza tanımı ve iş kazası, kaza oluşum teorileri, kaza çeşitleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
7 Meslek hastalıkları tanımı, hastalık çeşitleri ve nedenleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
8 Ara Sınav Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Yazılı Sınav
9 Fiziksel risk etmenleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
10 Fiziksel risk etmenleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
11 Kimyasal risk etmenleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
12 Kimyasal risk etmenleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
13 Biyolojik risk etmenleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
14 Biyolojik risk etmenleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
15 Psikososyal risk etmenleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar