DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
İlk Yardım ZFS   205 3 2 2 4

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Tabip Murat KALACI
Dersi Verenler
TabipMURAT KALACI1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
İlk yardımın temel ilkeleri, temel yaşam desteği, yaralanmalarda ilk yardım, kırık, çıkık ve burkulmalarda ilk yardım, diğer acil durumlarda ilk yardım ve taşımalar ile ilgili yeterlikleri kazandırmak.
Dersin İçeriği
İlk yardım temel uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) İlk yardımın temel ilkelerini uygulamak
2) Temel yaşam desteği sağlamak
3) Yaralanmalarda ilk yardım uygulamak
4) Kırık, çıkık ve burkulmalarda ilk yardım uygulamak
5) Diğer acil durumlarda ilk yardım uygulamak
6) Hasta veya yaralıları taşımak
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgiye sahip olur
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki uygulamalarda karmaşık mühendislik problemleri saptar, tanımlar ve bilimsel yöntemlerle çözer
3
Gıda ürünleri ve üretim sistemleri ile ilgili bileşen veya proses tasarlama becerisi kazanır
4
Gıda mühendisliği ve teknolojisi uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli modern teknik araçları seçme ve kullanma; bu amaçla bilişim teknolojilerinden yararlanır
5
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili laboratuvar becerisi kazanma, deney tasarlayabilme, deney yapabilme, veri toplayabilme, sonuçları analiz etme ve yorumlayabilir
6
Gıda mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır
7
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili Türkçe sözlü ve yazılı şekilde iletişim kurabilme, rapor yazabilme, iletişim teknolojilerini kullanabilme ve literatürü izleyebilecek, iletişim kurabilecek ve yazabilecek düzeyde İngilizce bilme becerisi kazanır
8
Yaşam boyu öğrenme gerekliliğinin bilincinde olma ve gıda mühendisliği alanında kendini sürekli geliştirerek yeniler
9
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma ve meslek etiği bilincini kazanır
10
Proje tasarlama ve yönetme bilgilerini kullanarak, gıda mühendisliği uygulamalarına ilişkin yeni fikirler geliştirme ve gerçekleştirilmesi yönünde girişimde bulunur
11
Gıda güvenliği ve kalitesi ile ilgili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler çerçevesinde tüketici sağlığı ve hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahip olur

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 İlk yardımın temel uygulamaları Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
2 İlk yardımın temel uygulamaları Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
3 Birinci ve ikinci değerlendirme Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
4 Birinci ve ikinci değerlendirme Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
5 Birinci ve ikinci değerlendirme Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
6 Çocuklarda ve bebeklerde temel yaşam desteği Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
7 Solunum yolu tıkanıklığında ilk yardım Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
8 Ara Sınav Anlatım
Tartışma
Ödev
9 Dış ve iç kanamalar Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
10 Yara ve yara çeşitleri Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
11 Bölgesel yaralanmalarda, baş ve omurga kırıklarında ilk yardım Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
12 Üst ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
13 Kalça ve alt ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
14 Acil bakım gerektiren hastalıklarda ilk yardım Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
15 Final Sınavı Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Soru-Cevap
Yazılı Sınav
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar