DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Moleküler Biyoloji ZFS   207 3 2 2 4

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Sadık DİNÇER
Dersi Verenler
Prof. Dr.HATİCE GÜVENMEZ1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Enfeksiyona neden olan mikroorganizmalar ve ürünlerinin kavranması ve olası risklere karşı alınması gereken tedbir ve tedavi yöntemlerinin öğretimi.
Dersin İçeriği
Enfeksiyon etkenleri, hastane enfeksiyonları ve bulaşma yolları, ateş ve nedeni bilinmeyen ateş incelenecektir.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Hücre moleküler bileşenlerini kavrar
2) DNA'nın replikasyonu, gen ifadesini ve mutasyonlarını kavrar
3) DNA hasar tamir mekanizmalarını öğrenir
4)
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgiye sahip olur
X
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki uygulamalarda karmaşık mühendislik problemleri saptar, tanımlar ve bilimsel yöntemlerle çözer
X
3
Gıda ürünleri ve üretim sistemleri ile ilgili bileşen veya proses tasarlama becerisi kazanır
X
4
Gıda mühendisliği ve teknolojisi uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli modern teknik araçları seçme ve kullanma; bu amaçla bilişim teknolojilerinden yararlanır
X
5
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili laboratuvar becerisi kazanma, deney tasarlayabilme, deney yapabilme, veri toplayabilme, sonuçları analiz etme ve yorumlayabilir
X
6
Gıda mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır
X
7
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili Türkçe sözlü ve yazılı şekilde iletişim kurabilme, rapor yazabilme, iletişim teknolojilerini kullanabilme ve literatürü izleyebilecek, iletişim kurabilecek ve yazabilecek düzeyde İngilizce bilme becerisi kazanır
X
8
Yaşam boyu öğrenme gerekliliğinin bilincinde olma ve gıda mühendisliği alanında kendini sürekli geliştirerek yeniler
X
9
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma ve meslek etiği bilincini kazanır
X
10
Proje tasarlama ve yönetme bilgilerini kullanarak, gıda mühendisliği uygulamalarına ilişkin yeni fikirler geliştirme ve gerçekleştirilmesi yönünde girişimde bulunur
X
11
Gıda güvenliği ve kalitesi ile ilgili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler çerçevesinde tüketici sağlığı ve hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahip olur
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Hücre ve moleküler biyoloji, monomer ve polimerler, bağlar kaynak Anlatım
Gösteri
2 Nükleik asitler ve özellikleri kaynak Anlatım
Gösteri
3 Nükleik asitler ve özellikleri kaynak Anlatım
Gösteri
4 Replikasyon ve replikasyonda kullanılan mekanizma ve enzimler kaynak Anlatım
Gösteri
5 Replikasyon ve replikasyonda kullanılan mekanizma ve enzimler kaynak Anlatım
Tartışma
Gösteri
6 Mutasyonlar kaynak Anlatım
Tartışma
7 DNA onarım ve korunma mekanizmaları kaynak Anlatım
Soru-Cevap
8 Ara Sınav vize Yazılı Sınav
9 Trnaskripsiyon kaynak
10 DNA klonlama ve genetik mühendisliği kaynak
11 DNA klonlama ve genetik mühendisliği kaynak Anlatım
Tartışma
12 Protein Sentezi kaynak Anlatım
Tartışma
13 Protein Sentezi kaynak Anlatım
Gösteri
14 Protein sentezinin düzenlenmesi kaynak Anlatım
Gösteri
15 Kanser genetiği kaynak Anlatım
Gösteri
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları kaynak Anlatım
Gösteri

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar