DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Gıda İşleme Makinaları ZFS   312 6 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Serdar ÖZTEKİN
Dersi Verenler
Prof. Dr.MEHMET SERDAR ÖZTEKİN1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu dersin amacı temel gıda işleme ekipmanlarını anlatmaktır
Dersin İçeriği
Hammadde hazırlık, taşıma-iletim tekniği, kabuk soyma makinaları, boyut küçültme makinaları, karıştırma makinaları, seperatörler, radyasyon-elektrik-basınç uygulama sistemleri, pastörizasyon, sterilizasyon, ekstrüzyon, kurutma ve soğutma sistemleri

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Temel ürün işleme yöntemlerini öğrenir
2) Gıda makinaları tasarımına etkili değişkenleri tanır
3) Farklı koşullara uygun gıda işleme sistemi seçer
4) Gıda işleme makinalarında tasarım ve işletmecilik parametrelerine bağlı sorunları çözer
5) Gıda üretim düzeneklerinin hijyenin önemini öğrenir
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgiye sahip olur
X
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki uygulamalarda karmaşık mühendislik problemleri saptar, tanımlar ve bilimsel yöntemlerle çözer
X
3
Gıda ürünleri ve üretim sistemleri ile ilgili bileşen veya proses tasarlama becerisi kazanır
X
4
Gıda mühendisliği ve teknolojisi uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli modern teknik araçları seçme ve kullanma; bu amaçla bilişim teknolojilerinden yararlanır
X
5
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili laboratuvar becerisi kazanma, deney tasarlayabilme, deney yapabilme, veri toplayabilme, sonuçları analiz etme ve yorumlayabilir
X
6
Gıda mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır
7
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili Türkçe sözlü ve yazılı şekilde iletişim kurabilme, rapor yazabilme, iletişim teknolojilerini kullanabilme ve literatürü izleyebilecek, iletişim kurabilecek ve yazabilecek düzeyde İngilizce bilme becerisi kazanır
8
Yaşam boyu öğrenme gerekliliğinin bilincinde olma ve gıda mühendisliği alanında kendini sürekli geliştirerek yeniler
9
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma ve meslek etiği bilincini kazanır
10
Proje tasarlama ve yönetme bilgilerini kullanarak, gıda mühendisliği uygulamalarına ilişkin yeni fikirler geliştirme ve gerçekleştirilmesi yönünde girişimde bulunur
X
11
Gıda güvenliği ve kalitesi ile ilgili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler çerçevesinde tüketici sağlığı ve hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahip olur
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Ham madde hazırlık Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması Anlatım
Tartışma
Gösteri
Problem Çözme
2 Taşıma-iletim Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması Anlatım
Tartışma
Gösteri
Problem Çözme
3 Kabuk soyma Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması Anlatım
Tartışma
Gösteri
4 Boyut küçültme, öğütme Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması Anlatım
Tartışma
Gösteri
Problem Çözme
5 Karıştırma Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması Anlatım
Tartışma
Gösteri
Problem Çözme
6 Ayırma Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması Anlatım
Tartışma
Gösteri
7 Kurutma Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması Anlatım
Tartışma
Gösteri
Problem Çözme
8 Ara Sınav Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması Yazılı Sınav
9 Soğutma Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması Anlatım
Tartışma
Gösteri
10 Ekstraksiyon Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması Anlatım
Tartışma
Gösteri
11 Pastörizasyon Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması Anlatım
Tartışma
Gösteri
Problem Çözme
12 2. Ara Sınav Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması Anlatım
Tartışma
Gösteri
13 Ekipman seçiminde karar verme süreci Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması Anlatım
Tartışma
Gösteri
14 Örnek işletme ziyareti Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
15 Problem çözüm Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması Soru-Cevap
Problem Çözme
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar