DERS BİLGİLERİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Ders | Kodu | Yarıyıl | Ders Süresi | Kredi | AKTS |
Organik Tarım | BBT 452 | 8 | 2 | 2 | 3 |
Ön Koşul Dersleri | |
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar | None |
Dersin Dili | Türkçe ![]() |
|||
Dersin Seviyesi | Lisans | |||
Dersin Türü | Seçmeli | |||
Dersin Koordinatörü | Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ | |||
Dersi Verenler |
|
|||
Dersin Yardımcıları | ||||
Dersin Amacı | Topraklı ve topraksız yetiştiriciliğin genel özellikleri, topraksız yetiştirme ortamlarının sınıflandırılması, özellikleri ve kullanımı konularını öğretmek |
|||
Dersin İçeriği | Bitki yetiştirme ortamlarının tanıtılması: toprakların ve diğer bitki yetiştirme ortamlarının özellikleri, topraksız tarımın tarihçesi, yetiştirme ortamlarının sınıflandırılması- kullanım amaçları-avantaj ve dezavantajları, yetiştirme ortamlarında kullanılacak materyallerde olması gereken fiziksel ve kimyasal özellikler-karışabilirlikleri, bitki besleme açısından katı ve sıvı ortam kültürleri, topraksız tarım ve çevre. |
Dersin Öğrenme Kazanımları |
---|
1) Organik tarıma uygun toprak özelliklerini bilir |
2) Organik tarımda gübreleme ve mücadele yöntemlerini bilir ve uygular |
3) Biyolojik gübrelemede Rhizobium bakterileri ve mikoriza mantarları gibi mikroorganizmalardan biyoteknolojik yöntemlerle yararlanmasını bilir ve organik tarımda bu bilgileri pratiğe aktarır |
4) Organik ürünlerin depolanması, paketlenmesi ve pazarlanması konularında temel bilgilere sahip olur organik ürünlerin insan sağlığı açısından önemi hakkında yeterli bilgiye sahip olur |
5) |
6) |
7) |
8) |
9) |
10) |
11) |
12) |
13) |
14) |
15) |
DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
No | Temel öğrenme Kazanımları | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Genelde Ziraat Mühendisliği, özelde de Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanında yeterli altyapıya sahip olur |
X | |||||
2 | Toprakların amaçlarına uygun kullanımlarının prensipleri hakkında temel bilgiler ile donanır |
X | |||||
3 | Ekolojik tarım prensiplerini, sürdürülebilir ve ekolojik tarım açısından kavrar |
X | |||||
4 | Ekonomik, çevresel ve sosyal boyutlarda sürdürülebilir bir bitkisel üretim için bitkilerin sağlıklı beslenmelerini sağlayan bitki besin elementleri ve uygulamaları hakkında temel bilgilere sahip olur |
X | |||||
5 | Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olur; bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular |
X | |||||
6 | Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanındaki süreçleri sürdürülebilir tarım prensipleri çerçevesinde analiz eder, gerçekçi kısıtlar altında planlar ve bunlar için yeni teknolojilerin, yöntemlerin ve ölçme sitemlerinin kullanılması ve geliştirilmesi çalışmalarına öncülük eder |
X | |||||
7 | Bireysel ve takım çalışmalarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma becerisi taşır |
X | |||||
8 | Sorgular, araştırır, analitik düşünür ve proje üretir |
X | |||||
9 | Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanır |
X | |||||
10 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olur |
X | |||||
11 | Gerekli düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır |
X | |||||
12 | Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
X | |||||
13 | Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında yeterli bilinci taşır; Mesleki ve etik sorumluluk bilinci kazanır |
X | |||||
14 | Yürüteceği faaliyetlerin hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahip olur |
X |
DERS AKIŞI | |||
---|---|---|---|
Hafta | Konular | Ön Hazırlık | Yöntem |
1 | Organik tarımın felsefesi | Ders içeriği hakkında bilgi edinme | Anlatım |
2 | Organik tarımda kavramlar | Anlatılan konuların gözden geçirilmesi | Anlatım |
3 | Organik tarımın ilkeleri | Anlatılan konuların gözden geçirilmesi | Anlatım |
4 | Organik tarımda yasal uygulamalar | Anlatılan konuların gözden geçirilmesi | Anlatım |
5 | Organik tarımda gübreleme, ödev kontrol ve tartışma | Anlatılan konuların gözden geçirilmesi | Anlatım |
6 | Organik tarımda ekim nöbeti ve önemi | Anlatılan konuların gözden geçirilmesi | Anlatım |
7 | Organik tarımda baklagiller | Anlatılan konuların gözden geçirilmesi | Anlatım |
8 | Ara Sınav | Ara sınava hazırlık | Yazılı Sınav |
9 | Organik tarımda yeşil gübreleme | Anlatılan konuların gözden geçirilmesi | Anlatım Deney / Laboratuvar |
10 | Organik tarımda Rhizobiyal aşılama, ödev kontrol ve tartışma | Anlatılan konuların gözden geçirilmesi | |
11 | Organik tarımda mikoriza uygulamaları | Anlatılan konuların gözden geçirilmesi | Anlatım |
12 | Organik tarımda biyolojik ve biyoteknik mücadele | Anlatılan konuların gözden geçirilmesi | Anlatım |
13 | Mineral gübrelerin gıda kalitesi ve insan sağlığına etkisi | Anlatılan konuların gözden geçirilmesi | Anlatım |
14 | Tarımsal mücadele ilaçlarının gıda kalitesi ve insan sağlığına etkisi | Anlatılan konuların gözden geçirilmesi | Anlatım |
15 | Organik tarımda besin elementleri kaynakları ve gübreleme | Anlatılan konuların gözden geçirilmesi | Deney / Laboratuvar |
16-17 | Final Sınavı | Sınava hazırlık | Yazılı Sınav |
KAYNAKLAR | |
---|---|
Ders Notu | |
Diğer Kaynaklar |