DERS BİLGİLERİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Ders | Kodu | Yarıyıl | Ders Süresi | Kredi | AKTS |
Bitkilerde Beslenme Fizyolojisi | BBT 407 | 7 | 1 | 1 | 2 |
Ön Koşul Dersleri | |
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar | None |
Dersin Dili | Türkçe ![]() |
|||
Dersin Seviyesi | Lisans | |||
Dersin Türü | Seçmeli | |||
Dersin Koordinatörü | Prof. Dr. Selim EKER | |||
Dersi Verenler |
|
|||
Dersin Yardımcıları | ||||
Dersin Amacı | Bitkilerin beslenmesinde meydana gelen fizyolojik olayların işleyiş mekanizmalarını temel kavram ve prensipler çerçevesinde ortaya koymak; bu çerçevede kök sistemlerini, toprağın özelliklerini, suyun alımı ve taşınımını, bitki besin maddelerinin işlevlerini- hareket kuramlarını, beslenme ile çevresel faktörler arasındaki ilişkileri öğretmek. |
|||
Dersin İçeriği | Bitki hücre ve organlarında meydana gelen fiziko-kimyasal değişimler incelenir. Bu kapsamda; bazı temel kavramlar (hücre organelleri, proteinler vs), bitki besin elementleri, besin elementlerinin alınmasını etkileyen faktörler ve belirleme yöntemleri, beslenme ortamı olarak toprak ve önemli özellikleri, kök sistemleri, suyun yapısı ve özellikleri, suyun absorbsiyonu ve taşınımı, bitkilerin su dengesi, besin maddelerinin kökte ve hücre membranlarında taşınımı, organik maddelerin üretilmesi, taşınması ve enerji elde edilmesi, beslenme ve ürün oluşumu, beslenme-kalite ilişkisi, hormonların beslenmedeki işlevleri ve biyotik ve abiyotik stres etmenleri-beslenme ilişkisi konuları anlatılmaktadır. |
Dersin Öğrenme Kazanımları |
---|
1) Beslenmeyle ilgili fizyolojik olayların mekanizmalarını açıklamak için gerekli temel kavram ve prensipleri bilir |
2) Su ve mineral maddelerin beslenme ve ürün oluşumu üzerindeki etkilerini açıklar |
3) Toprak-bitki-su ilişkilerini fizyolojik temel üzerinde açıklar |
4) Büyüme, gelişme ve ürün oluşumunda gelişim faktörlerinin etkilerini ayırt eder |
5) Bitki beslemenin ürün kalitesine olan etkilerini tahmin eder |
6) Bitkide besin dağılımını açıklar, ürün miktarını tahmin eder, gübreleme programını kritize eder |
7) |
8) |
9) |
10) |
11) |
12) |
13) |
14) |
15) |
DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
No | Temel öğrenme Kazanımları | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Genelde Ziraat Mühendisliği, özelde de Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanında yeterli altyapıya sahip olur |
X | |||||
2 | Toprakların amaçlarına uygun kullanımlarının prensipleri hakkında temel bilgiler ile donanır |
||||||
3 | Ekolojik tarım prensiplerini, sürdürülebilir ve ekolojik tarım açısından kavrar |
X | |||||
4 | Ekonomik, çevresel ve sosyal boyutlarda sürdürülebilir bir bitkisel üretim için bitkilerin sağlıklı beslenmelerini sağlayan bitki besin elementleri ve uygulamaları hakkında temel bilgilere sahip olur |
X | |||||
5 | Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olur; bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular |
X | |||||
6 | Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanındaki süreçleri sürdürülebilir tarım prensipleri çerçevesinde analiz eder, gerçekçi kısıtlar altında planlar ve bunlar için yeni teknolojilerin, yöntemlerin ve ölçme sitemlerinin kullanılması ve geliştirilmesi çalışmalarına öncülük eder |
X | |||||
7 | Bireysel ve takım çalışmalarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma becerisi taşır |
||||||
8 | Sorgular, araştırır, analitik düşünür ve proje üretir |
||||||
9 | Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanır |
||||||
10 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olur |
||||||
11 | Gerekli düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır |
||||||
12 | Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
||||||
13 | Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında yeterli bilinci taşır; Mesleki ve etik sorumluluk bilinci kazanır |
||||||
14 | Yürüteceği faaliyetlerin hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahip olur |
DERS AKIŞI | |||
---|---|---|---|
Hafta | Konular | Ön Hazırlık | Yöntem |
1 | Beslenme fizyolojisine giriş, temel kavramlar (hücre organelleri) | ön okuma | Anlatım |
2 | Temel kavramlar (proteinler, karbonhidratlar, yağlar | ön okuma | Anlatım |
3 | Bitki besin maddeleri (makro ve mikro elementler) | ön okuma | Anlatım |
4 | Beslenme ortamı olarak toprak ve önemli özellikleri | ön okuma | Anlatım Tartışma |
5 | Metabolizmada bitki besin maddelerinin fonksiyonları, bitkinin mineral madde içeriği | ön okuma | Anlatım |
6 | Suyun yapısı ve özellikleri, bitkinin su bütçesi | ön okuma | Anlatım |
7 | Bitki besin maddelerinin alınabilirliğini belirleme yöntemler | ön okuma | Anlatım Tartışma |
8 | Ara Sınav | Genel çalışma | Yazılı Sınav |
9 | Madde alımı ve taşınımı | ön okuma | Anlatım |
10 | Organik maddelerin üretimi, taşınması ve enerji eldesi | ön okuma | Anlatım |
11 | Büyüme, gelişme ve ürün oluşumu | ön okuma | Anlatım |
12 | Gelişim faktörleri; besin maddelerinin bitkilerce kaldırılması-gübreleme | ön okuma | Anlatım |
13 | Beslenme-kalite ilişkisi (karbonhidratlar, proteinler, vitaminler) | ön okuma | Anlatım Soru-Cevap |
14 | Hormonların beslenmedeki işlevleri | ön okuma | Anlatım |
15 | Biyotik ve abiyotik stres etmenleri-beslenme ilişkileri | ön okuma | Anlatım |
16-17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Genel çalışma | Yazılı Sınav |
KAYNAKLAR | |
---|---|
Ders Notu | |
Diğer Kaynaklar |