DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Asma Fidanı Üretim Tekniği * SUT   222 4 2 2.5 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Önlisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Berfu GELEN
Dersi Verenler
SERDAR EYMİRLİ1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Aşılı ve aşısız asma fidanı üretimini öğretmektir.
Dersin İçeriği
Bağcılıkta anaç kullanımı; Amerikan asma anaçlarının özellikleri, anaç seçimi ve anaç seçiminde etkili faktörler; saf Amerikan türleri ve çeşitleri, melez anaçlar, tohumla, çelikle, aşıyla (Yonga, yarma, yeşil ve masa başı aşı), daldırma yoluyla asma fidanı üretimi.

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Şarap üretimi sektöründe tanımı iyi yapılmış problemlerin çözümü için gerekli olan verileri tanımlama, toplama ve kullanmayı etkin bir biçimde yapabilmek.
X
2
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımları bilir ve bunu mesleği ile ilgili alanlarda kullanır. Üzümün yetişmesi, şaraba işlenmesi hakkında öğrendiklerini uygulamaya geçirir.
X
3
İhtiyaçları karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi.Yaşamboyu bilgi edinmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi.
X
4
Teorik olan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi.Girişimcilik becerisi.
X
5
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci.Sosyal sorumlulukları kavrama ve uygulama becerisi.Mesleki özgüven sahipliği.Kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir.
X
6
Öğrenme ihtiyacının sürekliliğini anlar.Değişime ve yeniliğe açıktır.
X
7
Etkin iletişim kurma becerisi.Bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarını kullanabilme becerisi.Yabancı dilde iletişim kurma becerisi.
X
8
Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözümler üretebilir.Mesleki sorunları tespit edebilir ve onları çözmeye çalışır.
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Bağcılıkta kullanılan başlıca anaçlar ve özellikleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
2 Saf ve melez anaçlar Ders ile ilgili bilgilerin okunması
3 Anaç Seçimi, Filokseraya dayanım, Nematoda dayanım Ders ile ilgili bilgilerin okunması
4 Kurak ve nemli,Tuzlu ve kireçli koşullara dayanım Ders ile ilgili bilgilerin okunması
5 Anaç-kalem uyuşması (affinite) Ders ile ilgili bilgilerin okunması
6 Anaçlarda çelik verimi ve köklenme Ders ile ilgili bilgilerin okunması
7 Anaçlık tesisi, anaçlara verilen şekiller Ders ile ilgili bilgilerin okunması
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlığı
9 Anaçlıkların bakımı ve çelik elde edilmesi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
10 Asmanın tohumla çoğaltılması, daldırma ile çoğaltma Ders ile ilgili bilgilerin okunması
11 Çelikle çoğaltma, Çeliklerde aranacak özellikler Ders ile ilgili bilgilerin okunması
12 Çeliklerde köklendirme öncesi ön işlemler, Köklendirme ortamları ve dikim Ders ile ilgili bilgilerin okunması
13 Aşı ile çoğaltma, aşıda başarıyı etkileyen faktörler Ders ile ilgili bilgilerin okunması
14 Bağcılıkta kullanılan aşı yöntemleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
15 Masa başı aşılı asma fidanı üretimi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar