DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Şarap Mikrobiyolojisi * SUT   116 2 2 2.5 5

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Önlisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Berfu GELEN
Dersi Verenler
Öğr. Gör.BERFU GELEN1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Gıdalarda bozulmaya neden olan ve insanlarda sağlık riski oluşturan mikroorganizmalar ile gıdaların farklı ürünlere işlenmeleri sırasında kullanılan ve yararlı özellikler gösteren mikroorganizmaların tanıtılması, özelliklerinin açıklanması, bulaşma kaynakları konularında yeterli bilgi sahibi olmak.
Dersin İçeriği
Mikrobiyolojinin tanımı, Mikrobiyolojinin tarihsel gelişimi, Mikroorganizmaların taksonomideki yeri, Hücre yapısı, prokaryotik ve ökaryotik hücreler, Mikroskoplar, Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması, Mikroorganizmaların beslenme şekilleri ve mikrobiyel metabolizma, metabolizmada temel yollar, Enerjinin fermantasyon ile kazanılması.

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Şarap üretimi sektöründe tanımı iyi yapılmış problemlerin çözümü için gerekli olan verileri tanımlama, toplama ve kullanmayı etkin bir biçimde yapabilmek.
2
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımları bilir ve bunu mesleği ile ilgili alanlarda kullanır. Üzümün yetişmesi, şaraba işlenmesi hakkında öğrendiklerini uygulamaya geçirir.
3
İhtiyaçları karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi.Yaşamboyu bilgi edinmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi.
4
Teorik olan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi.Girişimcilik becerisi.
5
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci.Sosyal sorumlulukları kavrama ve uygulama becerisi.Mesleki özgüven sahipliği.Kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir.
6
Öğrenme ihtiyacının sürekliliğini anlar.Değişime ve yeniliğe açıktır.
7
Etkin iletişim kurma becerisi.Bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarını kullanabilme becerisi.Yabancı dilde iletişim kurma becerisi.
8
Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözümler üretebilir.Mesleki sorunları tespit edebilir ve onları çözmeye çalışır.
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Mikrobiyolojinin tanımı, Mikrobiyolojinin Tarihsel gelişimi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
2 Mikroorganizmaların taksonomisi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
3 Hücre yapısı Ders ile ilgili bilgilerin okunması
4 Prokaryotik hücre yapıları Ders ile ilgili bilgilerin okunması
5 Ökaryotik hücre yapıları Ders ile ilgili bilgilerin okunması
6 Mikroskoplar Ders ile ilgili bilgilerin okunması
7 Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması Ders ile ilgili bilgilerin okunması
8 Ara Sınav Ders ile ilgili bilgilerin okunması
9 Gıdalarda önemli mikroorganizmalar- Bakteriler Ders ile ilgili bilgilerin okunması
10 Gıdalarda önemli mikroorganizmalar- Funguslar Ders ile ilgili bilgilerin okunması
11 Gıdalarda önemli mikroorganizmalar- virüsler Ders ile ilgili bilgilerin okunması
12 Mikroorganizmaların beslenme şekilleri ve mikrobiyal metabolizma Ders ile ilgili bilgilerin okunması
13 Metabolizmada Temel Yollar Ders ile ilgili bilgilerin okunması
14 Enerjinin Fermantasyon ile üretilmesi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
15 Enerjinin Fermantasyon ile üretilmesi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
16-17 Final Sınavı Ders ile ilgili bilgilerin okunması

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar