DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
İşletme Hijyeni ve Sanitasyon * SUT   212 4 2 2 2

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Önlisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Berfu GELEN
Dersi Verenler
Öğr. Gör.BERFU GELEN1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
İşletmelerde hijyen ve sanitasyon kuralları, temizlik ve dezenfeksiyon için gerekli deterjan tipleri ve uygulama şekillerini öğretmek
Dersin İçeriği
Gıda Endüstrisinde hijyen ve sanitasyon kavramları, gıda maddelerine hastalık etmenlerinin kontaminasyonu, gıda enfeksiyon ve intoksikasyonları, gıda işletmelerinin biyolojik kontrolü, gıda endüstrisinde temizlik ve dezenfeksiyon

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Şarap üretimi sektöründe tanımı iyi yapılmış problemlerin çözümü için gerekli olan verileri tanımlama, toplama ve kullanmayı etkin bir biçimde yapabilmek.
2
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımları bilir ve bunu mesleği ile ilgili alanlarda kullanır. Üzümün yetişmesi, şaraba işlenmesi hakkında öğrendiklerini uygulamaya geçirir.
3
İhtiyaçları karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi.Yaşamboyu bilgi edinmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi.
4
Teorik olan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi.Girişimcilik becerisi.
5
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci.Sosyal sorumlulukları kavrama ve uygulama becerisi.Mesleki özgüven sahipliği.Kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir.
6
Öğrenme ihtiyacının sürekliliğini anlar.Değişime ve yeniliğe açıktır.
7
Etkin iletişim kurma becerisi.Bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarını kullanabilme becerisi.Yabancı dilde iletişim kurma becerisi.
8
Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözümler üretebilir.Mesleki sorunları tespit edebilir ve onları çözmeye çalışır.
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Gıda endüstrisi ve sanitasyon ilişkisi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
2 Mikroorganizmalar ve sanitasyon ilişkisi, gıda enfeksiyon ve intoksikasyonları Ders ile ilgili bilgilerin okunması
3 Temizlik ve Temizleme maddeleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
4 Dezenfeksiyon ve Dezenfektanlar Ders ile ilgili bilgilerin okunması
5 Temizleme ve dezenfeksiyon işlemleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
6 Sanitasyon ekipmanları ve sistemleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
7 Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar Ders ile ilgili bilgilerin okunması
8 Ara sınav Ders ile ilgili bilgilerin okunması
9 Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar Ara sınava hazırlık
10 Gıda işletmelerinde personel hijyeni Ders ile ilgili bilgilerin okunması
11 Haşerelerle mücadele Ders ile ilgili bilgilerin okunması
12 CIP/COP sistemi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
13 Su ve Hava hijyeni Ders ile ilgili bilgilerin okunması
14 Kalite Güvence Sistemleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
15 Kalite Güvence Sistemleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
16-17 Final Sınavı Final Sınavına hazırlık

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar