DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Meyve Şarapları ve Özel Şaraplar * SUT   113 1 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Önlisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Berfu GELEN
Dersi Verenler
Öğr. Gör.BERFU GELEN1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Sofra şarabı, çerez şarabı, likör şarabı, aromatize şarap gibi farklı tanımları Farklı ülkelerle özdeşleşmiş Porto, Marsala, Madeira gibi farklı şarap türleri Değişik meyvelerden ülkemizde de üretilen meyve şarapları üretimi ve kalite kriterleri
Dersin İçeriği
Sofra şarabı, çerez şarabı, likör şarabı, aromatize şarap gibi farklı tanımları Farklı ülkelerle özdeşleşmiş Porto, Marsala, Madeira gibi farklı şarap türleri Değişik meyvelerden ülkemizde de üretilen meyve şarapları üretimi ve kalite kriterleri

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Şarap üretimi sektöründe tanımı iyi yapılmış problemlerin çözümü için gerekli olan verileri tanımlama, toplama ve kullanmayı etkin bir biçimde yapabilmek.
X
2
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımları bilir ve bunu mesleği ile ilgili alanlarda kullanır. Üzümün yetişmesi, şaraba işlenmesi hakkında öğrendiklerini uygulamaya geçirir.
3
İhtiyaçları karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi.Yaşamboyu bilgi edinmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi.
4
Teorik olan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi.Girişimcilik becerisi.
X
5
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci.Sosyal sorumlulukları kavrama ve uygulama becerisi.Mesleki özgüven sahipliği.Kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir.
6
Öğrenme ihtiyacının sürekliliğini anlar.Değişime ve yeniliğe açıktır.
7
Etkin iletişim kurma becerisi.Bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarını kullanabilme becerisi.Yabancı dilde iletişim kurma becerisi.
8
Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözümler üretebilir.Mesleki sorunları tespit edebilir ve onları çözmeye çalışır.

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Sofra ve çerez şarapları tanımı, bileşimi ve sınıflandırılması Ders ile ilgili bilgilerin okunması
2 Likör Şarapları Çeşitleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
3 Sherry üretimi, çeşitleri ve kalite kriterleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
4 Porto üretimi, çeşitleri ve kalite kriterleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
5 Marsala ve Madeira üretimi, çeşitleri ve kalite kriterleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
6 Diğer Üretim alanlarındaki fortifiye şaraplar Ders ile ilgili bilgilerin okunması
7 Aromatize çerez şarapları ve vermut üretimi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
8 Ara sınav Ara sınava hazırlık
9 Köpüren şaraplar ve sınıflandırması, şampanya üretimi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
10 Bal şarabı üretimi ve kalite kriterleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
11 Sake üretimi ve kalite kriterleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
12 Meyve şarapları sınıflandırması ve elma şarabı üretimi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
13 Portakal şarabı üretimi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
14 Üzümsü meyve şarapları üretimi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
15 Üzümsü meyve şarapları üretimi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
16-17 Final sınavı Final sınavına hazırlık

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar