DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Şarap Teknolojisi-I * SUT   225 3 2 2.5 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Önlisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Berfu GELEN
Dersi Verenler
Öğr. Gör.BERFU GELEN1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Kaliteli, dünya standartlarında, üzümlerimizden elde edilen şarap üretimi için gerekli işlemlerin öğrenilmesi ve uygulanması.
Dersin İçeriği
Şarap teknolojisinin anlam ve önemi, Türk şarapçılığının bugünü, üzümlerin kimyasal bileşimi, bağ bozumu ve şaraphanede yapılan hazırlıklar, üzüm şırasının bileşimi, şarapların bileşimi, şarap teknolojisinde önemli mikroorganizmalar ve enzimler, etil alkol fermantasyonu, malolaktik fermantasyon, beyaz şarap hazırlama teknikleri, kırmızı şarap hazırlama teknikleri, pembe şarap hazırlama teknikleri.

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Şarap üretimi sektöründe tanımı iyi yapılmış problemlerin çözümü için gerekli olan verileri tanımlama, toplama ve kullanmayı etkin bir biçimde yapabilmek.
X
2
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımları bilir ve bunu mesleği ile ilgili alanlarda kullanır. Üzümün yetişmesi, şaraba işlenmesi hakkında öğrendiklerini uygulamaya geçirir.
3
İhtiyaçları karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi.Yaşamboyu bilgi edinmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi.
4
Teorik olan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi.Girişimcilik becerisi.
X
5
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci.Sosyal sorumlulukları kavrama ve uygulama becerisi.Mesleki özgüven sahipliği.Kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir.
6
Öğrenme ihtiyacının sürekliliğini anlar.Değişime ve yeniliğe açıktır.
7
Etkin iletişim kurma becerisi.Bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarını kullanabilme becerisi.Yabancı dilde iletişim kurma becerisi.
8
Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözümler üretebilir.Mesleki sorunları tespit edebilir ve onları çözmeye çalışır.
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Şarap teknolojisinin anlam ve önemi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
2 Türk Şarapçılığının bugünü Ders ile ilgili bilgilerin okunması
3 Üzümlerin kimyasal bileşimi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
4 Bağbozumu ve şaraphanede yapılan hazırlıklar Ders ile ilgili bilgilerin okunması
5 Üzüm şırasının bileşimi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
6 Sarapların bilesimi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
7 Sarap teknolojisinde önemli mikroorganizmalar ve enzimler Ders ile ilgili bilgilerin okunması
8 Ara sınav Ders ile ilgili bilgilerin okunması
9 Beyaz şarap hazırlama teknikleri ve uygulama Ara sınava hazırlık
10 Kırmızı şarap hazırlama teknikleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
11 Pembe şarap hazırlama teknikleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
12 Etil alkol fermantasyonu Ders ile ilgili bilgilerin okunması
13 Etil alkol fermantasyonu Ders ile ilgili bilgilerin okunması
14 Malolaktik fermantasyon Ders ile ilgili bilgilerin okunması
15 Alkol fermantasyonunda meydana gelen temel ürünler Ders ile ilgili bilgilerin okunması
16-17 Final Sınavı Final sınavına hazırlık

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar