DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Bağ Hastalık ve Zararlıları * SUT   219 3 2 2 2

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Önlisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Berfu GELEN
Dersi Verenler
Prof. Dr.SERPİL TANGOLAR1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bağlarda zarar yapan funguslar, bakteriyel ve virütik hastalıklar, böcekler, nematodlar, akarlar ve yabancı otları ve bunlarla mücadeleyi öğretmektir.
Dersin İçeriği
Bu derste, bağlarda zarar yapan funguslar, bakteriler ve virüsler, böcekler, nematodlar, akarlar ve yabancı otların gösterilmesi, bunların kontrol edilmesinde kullanılan kültürel, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve entegre savaş yöntemlerinin tanıtılması; pestisit uygulamaları ve güvenliği konuları işlenmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Şarap üretimi sektöründe tanımı iyi yapılmış problemlerin çözümü için gerekli olan verileri tanımlama, toplama ve kullanmayı etkin bir biçimde yapabilmek.
X
2
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımları bilir ve bunu mesleği ile ilgili alanlarda kullanır. Üzümün yetişmesi, şaraba işlenmesi hakkında öğrendiklerini uygulamaya geçirir.
X
3
İhtiyaçları karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi.Yaşamboyu bilgi edinmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi.
X
4
Teorik olan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi.Girişimcilik becerisi.
X
5
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci.Sosyal sorumlulukları kavrama ve uygulama becerisi.Mesleki özgüven sahipliği.Kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir.
6
Öğrenme ihtiyacının sürekliliğini anlar.Değişime ve yeniliğe açıktır.
X
7
Etkin iletişim kurma becerisi.Bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarını kullanabilme becerisi.Yabancı dilde iletişim kurma becerisi.
X
8
Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözümler üretebilir.Mesleki sorunları tespit edebilir ve onları çözmeye çalışır.
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Dersin tanıtımı, Fungal Hastalıklar; Külleme, Mildiyö Ders ile ilgili bilgilerin okunması
2 Ölü kol, Antraknoz, Eutypa dieback Ders ile ilgili bilgilerin okunması
3 Gri (Kurşuni) küf, Kav, Armillaria kök çürüklüğü Ders ile ilgili bilgilerin okunması
4 Bakteriyel Hastalıklar; Bağ kanseri (Taç uru), Bakteriyel yanıklık (isilik marazı) Ders ile ilgili bilgilerin okunması
5 Flavescence doree, Pierces disease (Asma vebası) Ders ile ilgili bilgilerin okunması
6 Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıklar; Kısa boğum, Yaprak kıvırcıklığı Ders ile ilgili bilgilerin okunması
7 Fleck (Benek), Corky bark (Mantarımsı kabuk), Yellow speckle (Sarı benek) Ders ile ilgili bilgilerin okunması
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlığı
9 Bağ Zararlıları;Filoksera Ders ile ilgili bilgilerin okunması
10 Nematodlar; Kök ur nematodları, Kamalı nematodlar, Kök yara nematodları, Turunçgil nematodu Ders ile ilgili bilgilerin okunması
11 Salkım Güvesi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
12 Bağ pirali (Dürmece), Tripsler, Bağ uyuzu (Erinose) Ders ile ilgili bilgilerin okunması
13 Kırmızı Örümcekler, Bağ maymuncuğu, Haziran böcekleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
14 Kuşlar, Arılar Ders ile ilgili bilgilerin okunması
15 Yabancı otlar Ders ile ilgili bilgilerin okunması
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar