DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
ORGANİK ÖRTÜALTI SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ YOT   209 3 2 3 3

Ön Koşul Dersleri Yok
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Önlisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dr. Öğr. ÜyesiHÜLYA SAYĞI1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Öğrencilerin örtüaltı sebze üretiminin yapılmasına yönelik üretim tesislerini tanıması, ortam koşullarını düzenlemesi, uygun üretim tekniklerini uygulaması ve güncel gelişmeleri takip etmesi.
Dersin İçeriği
Öğrencilerin örtüaltı sebze üretiminin yapılmasına yönelik üretim tesislerini tanıması, ortam koşullarını düzenlemesi, uygun üretim tekniklerini uygulaması ve güncel gelişmeleri takip etmesi.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) 1 Yazlık sebzeleri serada üretme becerisi kazanmak
2) 2 Alçak plastik tünellerde turfanda sebze yetiştiriciliği yapmak
3) 3 Serada üretim dönemlerine göre tür ve çeşit seçmek
4) 4 Serada fide üretimi yapmak
5) 5 Bitkiye uygun üretim tekniklerini uygulamak
6) 6 Üretimde karşılaşılan sorunları çözmek
7) 7 Serada ortam koşullarını ayarlama ve kontrol etmek
8) 8 Yeni teknikleri kavrama ve uygulamaya aktarabilme


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Organik tarım alanında kuramsal ve uygulamalı temel bilgilere sahip olabilmek.
X
2
Organik tarım alanında öğrendiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini kavrayabilmek ve değerlendirebilmek.
X
3
Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir tarım yönetimi, kırsal kalkınma, tarımsal planlama ve tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini anlamak.
X
4
Organik Tarım Kanunu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik hükümleri doğrultusunda organik tarım işlemlerini sürdürebilmek, yapabilmek, üretim yapabilmek.
X
5
Organik ürünün nihai tüketiciye ulaşıncaya kadar olan üretim aşamalarında karşılaşılabilecek sorunları tanımlamak ve çözüm önerileri geliştirmek.
X
6
Organik tarım alanında sorunları tanımlamak, analiz etmek, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm geliştirmek ve uygulamak.
X
7
Organik tarım alanında karşılaştığı problemleri çözüm üretebilmek ve hem bireysel hem de ekip üyesi olarak almış olduğu sorumlulukları yerine getirebilmek.
X
8
Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleği ile ilgili gelişmeleri takip edebilmek.
X
9
Organik tarım alanında araştırma ve sorgulama yoluyla bilgiye ulaşabilmek ve kullanabilmek.
X
10
Organik tarım alanı ile ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme ve toplumsal, kültürel ve etik sorumluluk bilinci ile projeler üretebilmek.
X
11
Temel yabancı dil bilgisine sahip olarak alanıyla ilgili bilgileri takip edebilmek ve gerekirse meslektaşlarıyla iletişim kurabilmek
X
12
Organik tarım alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanmak ve organik tarım alanının gerektirdiği düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurabilmek.
13
Organik tarım alanında araştırma yapmak, elde edilen bilgileri değerlendirmek ve proje hazırlamak, uygulamak ve yönetmek.
14
Organik tarım ile ilgili gürev ve sorumluluklarını bilimsel, kültürel, etik ve yasal mevzuata değerlere uygun yapabilmek.
X
15
Organik tarım alanında sosyal adalet, kalite, kültürel değerler, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olmak.
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Dünya´da ve Türkiye´de örtüaltı sebzeciliği Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır. Anlatım
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
2 Alçak ve yüksek plastik tüneller Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır. Anlatım
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
3 Seraların sınıflandırılması ve sera yerinin seçiminde etkili faktörler Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır. Anlatım
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
4 Sera yapı elemanları ve  Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır. Anlatım
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
5 sera klimasının düzenlenmesi Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır. Anlatım
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
6 Seralarda toprak hazırlama, sulama ve gübreleme Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır. Anlatım
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
7 Serada domates yetiştiriciliği Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır. Anlatım
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
8 Arasınav
9 Serada biber yetiştiriciliği Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır. Anlatım
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
10 Serada patlıcan yetiştiriciliği Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır. Anlatım
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
11 Serada hıyar ve kabak yetiştiriciliği Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır. Anlatım
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
12 Serada kavun ve karpuz yetiştiriciliği Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır. Anlatım
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
13 Serada fasulye yetiştiriciliği Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır. Anlatım
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
14 Serada kıvırcık salata ve marul yetiştiriciliği Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır. Anlatım
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
15 Final Sınavı
16-17

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar