SD0553 Su Ürünlerinde Sürdürülebilir Gıda Güvenliği ve Hijyeni

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim REKTÖRLÜK
Alan Dışı Dersler Koordinatörlüğü
Kod SD0553
Ad Su Ürünlerinde Sürdürülebilir Gıda Güvenliği ve Hijyeni
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz ve Bahar
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Üniversite Dersi
Etiket ADS Alan Dışı Seçmeli Dersler (Üniversite) ÜOD Üniversite Ortak Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. Yılmaz UÇAR
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, güvenli gıda üretimi ve hijyen uygulamaları konusunda temel bilgileri vererek öğrencileri bilinçlendirip, gıda güvenliği konusunda hassas olmalarını ve bu hassasiyeti mutfakta uygulamalarını sağlamaktır.

Dersin İçeriği

Gıda güvenliği ve temel kavramları, gıda güvenliğinin önemi, gıda güvenliğini etkileyen tehlikeler, gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve bunlara yol açan etmenler, gıda zehirlenmelerini önlemek adına gerekli korunma teknikleri, satın alma ve işletmeye kabul kuralları, hazırlık, saklama ve servis kuralları, gıda muhafaza yöntemleri, mutfak alanında hijyen, personel hijyeni, yiyecek akış sürecinde hijyen, gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri, sanitasyon kuralları ve ekipmanlarının tanıtımı, gıda güvenliği yönetim sistemleri (HACCP, ISO 22000)

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

Güncel ders notları ve bilimsel makaleler

Notlar

Güncel ders notları ve bilimsel makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda güvenliği, gıda hijyeni kavramlarını ve güvenli gıda üretiminin önemini tanımlar.
ÖÇ02 Personel, ortam ve ekipman hijyeninin güvenli gıda üretimindeki önemini ilişkilendirir.
ÖÇ03 Gıda üretiminde potansiyel riskleri belirler ve risk analizi yapar.
ÖÇ04 Gıda güvenliğini bozan faktörleri açıklar.
ÖÇ05 Gıdaların bozulmasına neden olan fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik etmenleri tanımlar.
ÖÇ06 Mutfakta hijyen ve sanitasyon kurallarını tanımlar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda Güvenliğinin Önemi ve Temel Kavramlar Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Hijyen ve Sanitasyon Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Dezenfeksiyon ve Dezenfektanlar Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Pastörizasyon ve Sterilizasyon Yöntemleri Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Genel ve Personel Hijyeni Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Çalışma Ortamı ve Ekipman Hijyeni Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Ara Sınav Öncesi Hazırlık Yok Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Gıda Satın Almada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ve Gıda Depolama Sistemleri (Kuru Depo, Soğuk Depo) Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Gıda Hazırlamada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Sunum ve Serviste Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Gıdaların Bozulmasına Neden Olan Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Etmenler Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Zehirlenmeler ile Gıda Muhafaza Yöntemleri Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Gıda Güvenliği Mevzuatı ve Kalite Güvence Sistemleri (Gıda Kodeksi, HACCP, ISO 22000) Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Yarıyıl Sonu Sınav Öncesi Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 6 3 18
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 82
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,28
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 05.08.2023 05:28