Genel Bilgi
Kod | SY008 |
Ad | Deniz Balıkları Hastalıkları |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. İBRAHİM CENGİZLER |
Dersin Amacı / Hedefi
Doğal ve yetiştiriciliği yapılan deniz balıklarının belli başlı hastalıkların öğrenmek ve profilaksi eradikasyon önlemlerinin alınmasını sağlamak,lab.da tanı yöntemlerini ve sağaltımı bilmek
Dersin İçeriği
Balıklarda hastalık etkenleri,ülkemizde yetiştiriciliği yapılan ekonomik balık türlerinin mikrobiyal ve diğer hastalıkları,doğal deniz balıklarının sağlık sorunları ,sağaltım yöntemleri
Dersin Ön Koşulu
önkoşul bulunmamaktadır
Kaynaklar
balık hastalıkları ders kitabı, balık patolojisi, Deniz balıkları hastalıkları kitabı
Notlar
konuyla ilgili yayınlanmış makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Türkiye Deniz balıkları hakkında genel bilgiler edinir. |
ÖÇ02 | Doğal ve yetiştiriciliği yapılan Deniz balıkları türlerinde hastalık etmenlerinin neler olduğunu öğrenir. |
ÖÇ03 | Bu hastalıklara laboratuvarda tanı koymayı öğrenir. |
ÖÇ04 | Çevresel faktörlerin balıklar üzerine etkisini ve önemini kavrar optimizasyon sağlar. |
ÖÇ05 | Profilaksi ve eradikasyonu önemini bilir ve uygular. |
ÖÇ06 | Hastalıkların sağaltımını öğrenerek uygular . |
ÖÇ07 | Bildirilmesi zorunlu olan hastalıkları bilir ve mevzuata uygun hareket eder. |
ÖÇ08 | Dezenfeksiyon ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar | 1 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. | 1 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. | 1 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. | 1 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. | 1 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | 1 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. | 1 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. | 1 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. | 1 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. | 1 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Türkiye ekonomik Deniz balıklarına bir bakış. | Balık hastalıkları Ders Kitabı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Deniz balıklarında hastalık etmenleri. | Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür araştırması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
3 | Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan Deniz balıklarında bakteriyel hastalıklar. | Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür araştırması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar |
4 | Bakteriyel hastalıklar ve sağaltımları. | Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür araştırması. | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri |
5 | Deniz balıklarında rastlanan parazitler mantarlar ve sağaltımları. | Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür araştırması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar |
6 | Deniz balıklarında viral hastalıklar. | Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür araştırması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri |
7 | Deniz balıkları yetiştiriciliğinde çevresel faktörler ve optimizasyon. | Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür araştırması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Yetiştiricilik sistemlerinde dezenfeksiyon ve önemi. | Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür araştırması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar |
10 | Hastalık görülen işletmelerden örnek alımı ve laboratuvar ulaştırılması. | Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür araştırması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar |
11 | Deniz balıkları yetiştiriciliğinde kullanılan aşılar ve önemi. | Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür araştırması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma |
12 | Deniz balıklarında karşılaşılan metabolik ve genetik hastalıklar. | Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür araştırması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar |
13 | Laboratuvarda hasta balık muayenesi ve mikroskobi. | Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür araştırması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Deniz balıklarında rastlanan diğer hastalıklar. | Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür araştırması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar |
15 | Deniz balıkları ve zoonozlar. | Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür araştırması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Bireysel Çalışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |