Genel Bilgi
Kod | SY545 |
Ad | Kirliliğin Balık Fizyolojisine Etkileri |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN |
Dersin Amacı / Hedefi
Balık sağlığı üzerine, sucul ortama karışan ağır metal, pestisitler, endüstriyel ve evsel atık benzeri çeşitli kirleticilerin etkilerini, farklı hastalık teşhis yöntemleri ile belirlemeyi amaçlar .
Dersin İçeriği
Sucul ortama karışan tarımsal, endüstriyel ve evsel atıklar cinsinden kirleticilerin balık sağlığı üzerindeki etkileri tanımlanacaktır. Bu tanımlamalarda dolaşım sistemi, immün sistem ile birlikte hematolojik ve histopatolojik cevaplar da gözönünde bulundurulacaktır.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
makaleler, su kalitesi, su kirliliği
Notlar
güncel web sayfaları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kirliliğin tanımı, çeşitleri ve çevreyle etkileşimlerini öğrenir. |
ÖÇ02 | Su kirliliğinde ağır metallerin balıklar üzerindeki etkilerini tanımlar |
ÖÇ03 | Pestisitlerin balıklar üzerindeki etkilerini anlar ve ayırt eder. |
ÖÇ04 | Kirlilik çeşitlerini öğrenir ve tanımlar. |
ÖÇ05 | Balıklarda birikime neden olan kirleticileri tanımlar. |
ÖÇ06 | Su kirliliği, balık ve insan sağlığı açısından etki ve önemini kavrar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. | 2 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. | 3 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. | 5 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. | 4 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Kirliliğin tanımı, çeşitleri ve çevreyle etkileşimleri | Bilimsel makale ve dergiler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Su kirliliği, kirliliğe neden olan endojen ve eksojen kaynaklar ile bunların tanımları | literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Balıklarda solunum ,boşaltım ve dolaşım fizyolojileri ve tanımları | bilimsel kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
4 | Ağır metallerin tanımları ve sınıflandırmaları | internet kaynakları ve makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Ağır metallerin balıklar üzerindeki etkileri | konuyla ilgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Pestisitlerin balıklar üzerindeki etkileri | Güncel kaynaklar ve uzmanlarla görüşmeler | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap |
7 | Evsel ve endüstriyel atıkların balık sağlığına etkileri | Bilim insanları ile görüşmeler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma |
8 | Ara Sınav | Genel konu tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi |
9 | İnsan, çevre ve balık üzerine öğrenci sunumu | kütüphane çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Kirletici faktörlerin balıklarda yarattığı hematolojik etkiler | önceki çalışmaların taranması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
11 | Balıklarda kirliliğn histopatolojik etkileri | kitap araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
12 | Kirleticilerin immunolojik faktörler üzerine etkileri | makale araştırması | Öğretim Yöntemleri: Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma |
13 | Balıklarda birikime neden olan kirleticiler ve insan sağlığı | Kaynak okuma, kitap tarama, web sayfalarının araştırılması ve uzmanlarla görüşme makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
14 | Genel tekrar ve tartışma | Güncel dergi ve makalelerin taranması ve tartışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
15 | Güncel dergi ve makalelerin taranması ve tartışma | Bilimsel dergilerin araştırılması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Genel konu tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |